Tanítványai, barátai köszöntötték a hetvenöt esztendős Fogarasi Györgyöt, a Budapesti Honvéd judoszakosztályának egykori edzőjét egy XIII. kerületi étteremben.




Fogarasi György 1962-ben kezdett edzősködni Pestlőrincen a Kistextben és a XVIII. kerületi Úttörőház csapatánál, 1974-től pedig a Honvéd judoszakosztályánál. A legsikeresebb tanítványa Ozsvár András olimpiai és vb-érmes versenyző volt, de számos további felnőtt és korosztályos Eb-érmes sportolót adott a sportágnak.




Több mint tíz éven át dolgozott a Honvéd judoszakosztályánál, volt utánpótlásedző, de több éven át a szakosztály vezetőedzője is. Ebben az időszakban – a hetvenes-nyolcvanas években – a magyar judo felívelő, sikeres időszakában irányította az egyik legerősebb magyar judoklubot.

Már a hetvenes években nagy figyelmet fordított a video- és mozgáselemzésekre, a versenyeket, az ellenfeleket rendszeresen videózták majd elemezték. Gyuri bácsi pedagógusnak is kiváló volt, tanítványainak személyiségfejlesztését, „pallérozását” is fontosnak tartotta, nem csak a kimagasló sporteredményeket.




1985-től nyugdíjazásáig egy budapesti középiskolában töltött be testnevelő tanári állást, nagy közmegelégedésre. Munka mellett ötvenhét évesen testnevelő tanári diplomát is szerzett, kiváló eredménnyel. A nyolcvanas évektől Gyuri bácsi sajnos elveszett a magyar judo számára, de középiskolások generációival sikeresen szeretette meg a mozgást. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Dr. Németh Endre)