November 4-én kedden délután 16:30-kor láthatják az M4Sport csatornáján a Hajime Judo Magazin novemberi adását. Jubileumot ünnepel a népszerű judós műsor!




Hét esztendővel ezelőtt, 2011-ben került műsorra először a Hajime Judo Magazin, amely már túl van az ötvenedik adáson. A nevezetes jubileumról is megemlékeznek majd a novemberi adásban – erről és a magazin történetéről beszélgettünk Urbán Gergő szerkesztő-riporterrel.

– Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a műsorral?
– Ez 2011 nyarán történt, éppen végeztem az egri Esterházy Károly Főiskolán, ahová kommunikációs szakra jártam, amikor adódott egy lehetőség – válaszolt Urbán Gergő. – A Magyar Judo Szövetségben doktor Tóth László elnök úr és Tóth Erzsébet megállapodott arról, hogy elindul egy judóval kapcsolatos tévéműsor, ehhez kerestek pályakezdő, de a judóval kapcsolatban lévő szerkesztő-riportert, aki szívesen részt venne egy ilyen születendő produkcióban. Részt vehettem egy próbaadás elkészítésében, s azóta is tagja lehetek a csapatnak.




– Milyen volt a kapcsolatod a judóval?
– Akkoriban még versenyző voltam, junior magyar bajnok, a válogatott B-keretének tagja. Gyerekkoromban éveken át Bor Barnával együtt edzettem, az évek során sokszor együtt is versenyeztünk, nekem itthon egész jól ment, nemzetközi szinten már nem annyira. A tévés munka kezdetén még a judót is folyamatosan csináltam, előfordult, hogy egyazon versenyen indultam és forgattam is, de ahogy nőtt a feladatok mennyisége, úgy egyre kevesebb időm és energiám maradt a judóra.




– Mikor indult a Hajime Judo Magazin?
– 2011 szeptemberében volt látható a Sport1 TV műsorán, ahol másfél évig volt jelen a magazin. Aztán egy hosszabb szünet után 2015-ben, a budapesti Grand Prix kapcsán indult el újra, azóta minden hónapban jelentkezik a Hajime Judo Magazin.




A Hajime Judo Magazin első adása, két részletben


– Kik vesznek részt az adások készítésében?

– A műsorvezetőnk az Európa-bajnok Hadfi Dániel, akit egy világbajnoki utazás során Erzsi szúrt ki magának. A transzferbuszon hallotta, hogyan mesél, hogyan sztorizgat a többieknek, leszálláskor oda is ment hozzá, hogy szerintem meg is találtuk a Hajime Judo Magazin műsorvezetőjét. Danival nagyon jó együtt dolgozni, mert egy igazi sportoló. Bár ebben a szakmában vannak nehézségei, hiszen nem tanulta, de zsigerileg megold dolgokat, és egyszerűen fáradhatatlan, mindig megy előre, mindent bevállal, s ha nyolcvanszor kell felvenni valamit, a nyolcvanadik alkalommal is úgy áll oda, hogy mindent belead. Fontos szereplőnk Kanczler István, a Hajime Judo Magazin állandó szakértője, akinek legendás lexikális tudásához rengeteg tapasztalat tartozik, a judo világát remekül ismeri.




Őket a nézők is láthatják a műsorban, de nagyon fontos az a csapat is, amelyik az adásokat elkészíti. A magazin producere Tóth Erzsi, aki Tóth László elnök úrral közösen nagyon aktívan részt vesz a judo életében. Petőcz Tamás a műsor rendezője és művészeti vezetője, egy rendkívül kreatív szakember, aki a számunkra érthető judót a hétköznapi néző számára is nézhetővé teszi. Ugyancsak fontos csapattag Major Eszter, a szerkesztőségünk vezetője, aki nemcsak szerkesztőként, hanem a mentoromként is sokat segít, támogat. A forgatási stáb általában négy-öt főből áll, általában Szakonyi Dávid vágja az anyagokat, az állandó narrátorunk pedig Kárpáti Levente, ő a műsor hangja. Mellettük még sokan hozzátesznek a magazin elkészítéséhez, rendszeresen vagy alkalmanként.




– Mi volt számodra a legnagyobb élmény a műsor első ötven adásában?

– Mindig nagyon hálás feladat a hazai versenyeken dolgozni, ezek egytől egyig nagy élményt jelentettek. Az egyik kedvenc adásom az Izraelben forgatott Európa-bajnokságról szólt, nagy ékmény volt stábszinten, a csapattal együtt átélni egy ilyen világversenyt. Ugyancsak életre szóló élményt adtak az olyan adások, amikor a válogatottakat hoztuk különleges helyzetekbe, például amikor az olimpia előtt elvittük őket a szentendrei Skanzenbe. A sportolók ilyenkor valósággal új életre kelnek, mindenkiből előjön a gyerek, önfeledten szórakoznak, és ebben nagyon jó részt venni.




– Milyen jövője van a magazinnak?
– Azt, hogy meddig lesz háttere annak, hogy forogjon a kamera, nem tudom megmondani. De az biztos, hogy a judóban még rengeteg új és régi versenyzőről, egyesületről, eseményről, érdekességről lehet forgatni. Jönnek az újabb versenyzők és az újabb lehetőségek. A judo nem áll meg, s addig, remélem, a Hajime sem áll meg…



Urbán Gergő hozzátette: a napokban elindul a Hajime Judo Magazin Youtube-csatornája, ahol a tervek szerint valamennyi adás látható lesz majd. A magazinnal kapcsolatos friss híreket a hivatalos Facebook-oldalon érdemes keresni, észrevételekkel, ötletekkel, javaslatokkal pedig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen lehet jelentkezni.




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Gombkötő Roland)