Többen is közel jártak az éremszerzéshez a magyar válogatott versenyzői közül a Bahama-szigeteki junior világbajnokságon, ám egyiküknek sem sikerült a bravúr. A +78 kilogrammos junior Európa-bajnok Szigetvári Mercédesz, valamint a 81 kilós Rajkai Róbert egyaránt az ötödik helyen végzett. Edzői értékelés – az Utanpotlassport.hu írása.




Szigetvári Mercédesz (kékben) a világbajnoki bronzmeccsen


Több szép csatát is nyert a magyar junior-válogatott a világbajnokságon, azonban a dobogóra egyik versenyző sem állhatott fel. Pedig a +78 kilogrammos, az idei szófiai korosztályos Európa-bajnoki címet szerző Szigetvári Mercédesz is egészen az elődöntőig menetelt. Ott azonban már nem bírt a japán Kodama Hikaruval, ám az éremért továbbra is harcban volt. A francia Laura Fuseau-val kellett szembenéznie. Szigetvári  Mercédesz az első percben − Radics Attila szövetségi edző elmondása szerint − kicsit elaludt, Fuseau pedig egy vazarit tudott csinálni rajta. Hiába élénkült fel a bajai sportoló a folytatásban; akciót nem hajtott végre, s végül az ötödik helyen zárta a vb-t.

Hasonlóképpen járt a 81 kilós Rajkai Róbert is, aki a fiúk között szerepelt a legjobban. A férfiak vezetőedzője, Horváth László elmondta, hogy az első két mérkőzésén, a marokkói Iszmail Belgaid és a román Alex Cret ellen a kötelezőt hozta a százhalombattai versenyző. A negyeddöntőben aztán ippont érő belső combdobással meglepte a grúz junior Európa-bajnok Luka Maiszuradzét, tehát jöhetett az elődöntő, ahol könnyedén kapott ki a japán Kaszahara Hiromaszától.


Rajkai Róbert a bronzcsatában óriásit küzdött a kanadai kontinensbajnok Alexandre Arencibiával, de a hosszabbítást az ellenfele bírta jobban; mind a két versenyzőnek két-két intése volt, azonban nem ez döntötte el a bronzérem sorsát; Arencibia 6:39 perc után egy válldobással megszerezte a győzelmet, így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A többi magyar fiú helyezetlenül zárt a világbajnokságot. A vezetőedző, Horváth László kifejtette, hogy semmi probléma nem lett volna akkor, ha mindenki hozza a „kötelező” meccseket, ám többen is apró kihagyás miatt elszalasztották az esélyüket. A csapat előzetesen kitűzött célja egyébként egy érem volt.




Rajkai Róbert (kékben) több szép dobást is bemutatott Nassauban


Ahogyan a női válogatott esetén is egy medál megszerzésében bízott Radics Attila, ugyanakkor ez nekik sem sikerült. A mester ennek ellenére nem volt csalódott, mivel öt versenyzőből négyen is pontszerző helyen zártak; Szigetvári Mercédeszen kívül mindannyian hetedikek lettek.

A nemrégiben ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerző, 63 kilogrammos Özbas Szofi (Ceglédi VSE) a negyeddöntőben szenvedett először vereséget; az ecuadori junior-kontinensbajnok, Celiuda Corozo ippont érő válldobásába szaladt bele. Szofi a vigaszágon még javíthatott volna, végül a japán Ura Aszumival sem bírt.

A 44 kilogrammosok között lépett tatamira Beringer Fatime (KSI SE), aki rendkívül magabiztosan kezdett. Mindössze kilenc másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy ipponnal legyőzze az amerikai Carli Orozót. A negyeddöntő viszont hidegzuhanyként érte, mivel attól a francia Melanie Frigoultól kapott ki, akit már kétszer is megvert az idén. Ennek ellenére a lehetőség adott maradt a szépítésre; a junior-kontinensbajnokságon bronzérmes azeri Safag Hamidovával szemben kellett bizonyítani a vigaszágon. Fatime nem küzdhetett tovább az éremért, mert harminckilenc másodperc alatt iponnal alulmaradt.

Az idén junior Európa-bajnoki bronzérmet szerző, 78 kilogrammos Tóth Fanni (KSI SE) remek ipponnal nyerte meg az első csatáját a kanadai Allayah Copeland ellen, ám a folytatás nem sikerült túl szerencsésen; a német Teresa Zenker elleni vazariját a bírók elvették, miután visszanézték a felvételeket, így Fanni alulmaradt. Tóth Fanni a vigaszágon azzal a brit Shelley Lodforddal nem bírt, akit már az Eb-n megvert, így ő is világbajnoki hetedikként térhetett haza.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)