Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját a magyar judosport egyik kiemelkedő edzője, utánpótlásedzője, id. Tirala Tibor. A mester már több mint fél évszázada, csaknem hatvanöt éve(!) oktatja a judo szépségeire a fiatalokat: szerencsére sokak szeretett edzője ma is kiváló egészségnek örvend és a mai napig hetente két alkalommal a judo szépségeire oktatja tanítványait!




Id. Tirala Tibor neve a mai napig fogalom, különösen a Honvéd cselgáncsozóinak körében. A Budapesti Honvéd SE történetében 1953-ban „sok fiatal kapcsolódott a munkába: Tirala Tibor, Króner Ferenc, akik nagyon szívták magukba a judo tudományát, és végezték a gyakorlati munkát. Tirala Tibor 1953-ban és 1954-ben hadseregbajnok lett. Felkeltette mestere, Saáry József figyelmét, aki helyettesének nevezte ki.

1956-ban Hamrik Ferenc személyében ismét van egy magyar bajnoka a BHSE-nek, de nem sok öröm jutott az ünneplésre: anyagi okok miatt a vezetés megszüntette a szakosztályt, mely zöme edzőivel együtt a Haladás SE-hez igazolt. A túlélést csak Tirala Tibor és csoportja tudta átvészelni, Papp Bertalan segítségével. 1958-ban újjáalakulnak, ismét Saáry József (az első kinevezett mesteredző) vezetésével. Küzdelmes idők következtek, de talpon maradtak.

1961-ben Kovács János az ifi Eb-n második. Az 1966-os pozsonyi repülőgép-szerencsétlenség áldozataival a szakosztályt is pótolhatatlan veszteség érte (Kovács János, Nagy Miklós). Ebben az évben lett Gyebnár Ferenc vezetőedző, Tirala Tibor és Sokvári Károly edzők nagy lendülettel láttak munkához. Hetényi Antal bajnoki címe, számos versenyző helyezése, csapatbajnoki helyezések jelzik a munka eredményességét.
(...)
Az 1976-tól vezetőedzőként dolgozó Gyányi Ferenc 1981-es nyugállományba vonulása után Tirala Tibor átmenetileg egy évre vállalta a vezetőedzői posztot. Ő az a személy, aki a kezdetektől minden válságos helyzetben menti a menthetőt. Rendezi a sorokat, tisztába teszi a fejeket, egyénisége megnyugtatólag hat” – részlet Sági József: A magyar judosport fél évszázada című könyvéből.




Ezúton is boldog születésnapot kívánunk a mesternek!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018)