A magyar junior-válogatott már a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban tartózkodik, ahol szerdán veszi kezdetét a korosztályos világbajnokság. A női és a férfi szövetségi edző egyaránt hatalmas sikernek könyvelné el, ha érmet szereznének a fiatalok.




Tóth Benedek a világbajnokságon bizonyítana


A formaidőzítés miatt némiképp kényelmetlen helyzetben vannak a judósok, ugyanis alig egy hónapja ért véget a szófiai korosztályos kontinensviadal. „Nehéz egy hónapig megtartani a csúcsformát, szinte lehetetlen − mondja Radics Attila, a nők vezetőedzője. − Sokkal több időt töltenek a versenyzők az egyesületükkel, mint velünk, szerencsére jó a kapcsolatunk az edzőkkel, így folyamatosan nyomon tudjuk követni, hol tartanak. Nemrég érkeztünk meg Szerbiából, ahol egy hetet töltöttünk nemzetközi edzőtáborban. Kicsit nehézkesen ment a munka, de keményen odatették magukat a fiatalok. Igyekeztünk a technikai, a taktikai és a mentális problémákat javítani.”

A fiúk vezetőedzője, Horváth László így látja: „Jelen esetben csak arról beszélhetünk, hogy sikerült-e átmenteni a formát vagy nem, hiszen az Eb-re időzítettünk leginkább. Kivéve a nyolcvanegy kilogrammos Tóth Benedeket, mert a Bahamákon ő indul, nem pedig Gőz Roland; így osztottuk fel a hasonló nemzetközi eredmények miatt.”

A vb-n tatamira lép a friss ifjúsági olimpiai bajnok, 63 kilogrammos Özbas Szofi is, aki nem tudott Argentínában maradni a játékok végéig, ugyanis továbbutazott a Bahamákra, hogy a nagyobbak között is bizonyítson.

„Szerintem óriási löketet ad neki az olimpiai bajnoki cím. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni; neki ez volt a legfontosabb versenye az idén, vélhetően nagyon fáradt. A juniorkorosztály magasabb szint. Az ellenfelei erősebbek, idősebbek és tapasztaltabbak, de ezt ő is tudja, tehát felszabadultan judózhat a vébén” − foglalja össze a mester.




Tóth Apor (jobbról) friss Eb-érmesként indul a vb-n


Szófiában a +100 kilogrammos Szigetvári Mercédesz a dobogó legfelső fokára állhatott fel, akkor parádésan versenyzett. A szakember így nyilatkozott róla a kontinensviadal után: „Életében talán kétszer láttam ennyire összeszedetten küzdeni, hihetetlen volt, mindenkit ipponnal vert el.” Radics Attila szerint ha Mercédesz ugyanezt a fantasztikus formát tudja hozni a világbajnokságon is, akkor könnyen lehet, hogy érmet akasztanak a nyakába.

Összesen öt lány utazhat a Bahamákra. A már említett három hölgy mellett a Bulgáriában bronzérmes 78 kilós Tóth Fanni, valamint a 70 kilogrammos Balogh Sára is tatamira lép. A szakágvezető szerint ha a csapat egy érmet tudna szerezni, az hatalmas bravúr lenne. Hasonlóképpen vélekedik Horváth László is:

„Célként azt tűztem ki, hogy legalább egy érmet szerezzenek a fiúk. Itt könnyebben lehet beleszaladni egyszerűbb sorsolásba, mint a kontinensviadalon, mivel az óceániai, az afrikai és az ázsiai régióból is érkeznek versenyzők, akik nem feltétlenül tartoznak az elitbe.”

A vezetőedző szerint a nyolc fiúból bárki odakerülhet a dobogós vagy a pontszerző helyek valamelyikére.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)