A Ceglédi VSE két judósa, a 63 kilogrammos Özbas Szofi, valamint a 90 kilós Vég Zsombor képviseli Magyarországot a judósok számára hétfőn kezdődő Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Edzőjük, Bíró Norbert szerint reális esély van arra, hogy mind a ketten dobogóra álljanak. Az Utanpotlassport cikke.




Vég Zsombor (fehérben) a 100 kilogrammos mezőnyben indul


A magyar judósokat a 63 kilogrammos korosztályos Európa-bajnok Özbas Szofi, valamint az Eb-harmadik, 100 kilós Vég Zsombor képviseli a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián.

Szofinak nem volt egyszerű a dolga a kvalifikációs sorozatban, ám nem igazán akadt olyan hazai vetélytársa, aki komolyabban megszorongatta volna őt a pontversenyben. Zsombor kijutása viszont mindvégig kétséges volt; egész évben sérüléssel bajlódott, majd az Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével ismét versenybe szállt a kvótáért. Két Ázsia-kupa viadalt követően pontegyenlőség alakult ki közte és a felnőtt magyar bajnok, 73 kilogrammos Nerpel Gergely között, így a hazai szövetség elnöksége döntött a kvótáról: az elnökségi tagok Vég Zsombort ítélték esélyesebbnek Argentínában.

Özbas Szofi az idén két súlycsoporttal is feljebb lépett, de edzője, Bíró Norbert szerint már tökéletesen beleerősödött az új kategóriába. A ceglédi lány nemrégiben részt vett a junior Európa-bajnokságon is, amely a rendkívül sűrű programban is kiváló felkészülési lehetőséget kínált neki. Az ötkarikás játékokon nem is tud végig ottmaradni, mivel utaznia kell tovább a Bahamákra, ahol a junior-világbajnokságon is bizonyítani szeretne.




Özbas Szofi (fehérben) az ifjúsági olimpia után a junior-világbajnokságra utazik


Vég Zsombor a 90 kilogrammosok között szerezte meg a kvótát, ám az olimpia judoprogramjában csupán minden második súlycsoport szerepel, így neki a 100 kilósok versenyében kell helytállnia. Bíró Norbert elmondta, hogy tanítványának súlya jelenleg 97 kiló körül van, s ez tökéletesnek mondható.

Az ifjúsági fiúk vezetőedzője arról is beszélt, hogy mind a két kategóriában tizenegy fiatal indul, s bizony nagyon tömör a mezőny, ugyanis tényleg csak a legjobbak jutottak ki. A mester szerint Özbas Szofi és Vég Zsombor is négy-öt olyan ellenféllel találkozhat, akivel komolyan meggyűlhet a baja. A szakember úgy véli és azt szeretné, ha mind a két judós felállhatna a dobogó valamelyik fokára.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU)