A +78 kilogrammos Szigetvári Mercédesz szerezte a magyar junior-válogatott Európa-bajnoki címét a Szófiában rendezett korosztályos kontinensbajnokságon. Azonban nem ő volt az egyetlen érmes; a 78 kilós Tóth Fanni és a 90 kilogrammosok között versenyző Tóth Apor is bronzérmet nyert. Összességében a férfi és a női szakág is elérte előzetesen kitűzött célját. A két vezetőedző, Horváth László és Radics Attila értékelt az Utanpotlassport.hu-nak.




Szigetvári Mercédesz (balról a második) remekelt Szófiában


Horváth László, a férfiak szövetségi edzője és Radics Attila, a nőké egyaránt egy-egy érmet és pontszerző helyezést remélt a megméretés előtt, s ezt sikerült is elérni. Mi több, a fiatalok túlszárnyalták a várakozásokat.

A +78 kilogrammosok mezőnyében tatamira lépő Szigetvári Mercédesz rendkívül magabiztosan versenyzett; ipponnal győzte le az izraeli Sosana Kohlont, a horvát Helena Vokovic-ot, a török Esir Kubranurt, s ezzel be is verekedte magát a fináléba, ahol esélyt sem adott a német Renee Luchtnak. Mindössze 1:21 perc kellett ahhoz, hogy megszerezze első Európa-bajnoki aranyérmét.




Mercit és mesterét klubtársai tortával köszöntötték


„Tudtam, ha jó napja van, akkor esélye van az éremszerzésre − így Radics Attila, aki nemcsak a válogatottnál, a Mogyi-Bajai Judo Clubnál is Szigetvári Mercédesz edzője. − Talán életében egyszer, legfeljebb kétszer láttam ennyire összeszedetten judózni. Mindenkit ipponnal vert el. Azt hiszem, ezen nincs mit magyarázni. A német lánytól eddig kétszer kikapott, a legjobbkor vágott vissza neki.”



A junior fiúk mezőnyében legutóbb 2014-ben, Tóth Krisztián állhatott dobogóra a korosztályos világversenyen, ő akkor világbajnok lett. Szófiában a 90 kilogrammos Tóth Apor (Miskolci VSC) végre megtörte a négyéves csendet. Ifjúsági világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk a bosznia-hercegonivai Toni Miletic-et verte el a bronzcsatában. Horváth László nagyon örül annak, hogy Apornak – a férfiak között egyedüli magyarként – sikerült felállnia a dobogóra. Elmondta, hogy apró, rutintalanságból eredő hibáktól eltekintve kiválóan küzdött, s megérdemeltem lett bronzérmes.




Tóth Apor (jobbról) bronzérmet szerzett Szófiában


A válogatott harmadik, s egyben utolsó érmét a 78 kilogrammosok között szerezte Tóth Fanni. A KSI SE fiatalja a bronzmeccsét mindössze negyven másodperc alatt nyerte meg az orosz Tamara Liscsenko ellen. Radics Attila reménykedett Fanni sikerében, s hatalmas dolognak tartja, hogy odaért a legjobbak közé. Különösen azért, mert rengeteg sérüléssel bajlódott az elmúlt időszakban.

A +100 kilós Waczulik Richárd (UTE) és a 81 kilós Rajkai Róbert (Százhalombatta) volt még, aki bronzéremért küzdhetett, ám ott mindketten alul maradtak riválisukkal szemben, így az ötödik helyen zárták a megméretést. Az 55 kilogrammos Feczkó Csanádnak (Miskolci VSC) is sikerült pontot szereznie, a hetedik helyen fejezte be a kontinensviadalt.

Radics Attila kifejtette: az utóbbi évek egyik legeredményesebb Európa-bajnokságát zárta a magyar csapat, s előzetesen aláírta volna ezt a szereplést. Ugyanakkor akadtak olyan versenyzők, akiktől többet várt. Ilyen volt például a 44 kilós Beringer Fatime (KSI SE), aki az idei Európa-kupa sorozatban mind az öt versenyén dobogóra állt, Szófiában viszont már az első meccsen búcsúzni kényszerült. Radics Attila szerint Beringer Fatimét túlságosan nyomta az esélyesség terhe, s ezt a problémát mindenképpen ki kell küszöbölniük a folytatásban.




Tóth Fanni (jobbról) több sérülés után ért el nagy sikert


A magyar csapatot kisebb hidegzuhanyként érte, hogy a zárónapon kiesett a csapatversenyből, miután a franciáktól és a fehéroroszoktól is kikapott. A két szakember egyaránt kifejezte csalódottságát emiatt. Különösen azért, mert a sorsolás alapján még akár az éremért is mehetett volna csapatunk. A trénerek szerint a szombaton kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőink tudat alatt valamelyest leengedhettek, ezért nem sikerült ugyanazt hozniuk, amit az egyéni viadal során.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Emanuele Di Feliciantonio
Bajai Harsona
Video: Bajai TV)