Szeptember 13-án kezdődik a junior judósok szófiai Európa-bajnoksága. Az Utanpotlassport a fiúk vezetőedzőjével, Horváth Lászlóval beszélgetett a várakozásairól, s arról, hogyan sikerült a sportolók felkészülése.




Rajkai Róbert (balról) és Gőz Roland (balról a harmadik)
képviseli színeinket a 81 kilogrammosok között


Szeptember 13-án kezdődik Szófiában a juniorok Európa-bajnoksága. A Radics Attila vezette női válogatott felkészüléséről, valamint a vezetőedző várakozásairól már olvashattak, ezúttal a férfiakkal foglalkozunk. Érdekesség, hogy Radics Attila szerint az idén a fiúk kerete valamelyest „ütősebb”, s ezzel a szakágvezető, Horváth László is egyetért:

„Valóban, az Európa-kupa sorozat alapján eredményesebbek voltak a srácok, ez azonban nem garancia semmire. Különösen fontos lenne a jó szereplés, hiszen a legutóbbi érmet ebben a korosztályban világversenyről kétezer-tizennégyben szerezte Tóth Krisztián, ő akkor világbajnok lett. A célkitűzés egy érem és egy pontszerző hely, bár ez nagyon szerény elgondolás, ezt ugyanis akár egy súlycsoporton belül is elérhetjük.”

Teljesen a reális a mester elképzelése, hiszen a 81 kilogrammos súlycsoportban meglehetősen erős a magyar alakulat. Gőz Roland, Rajkai Róbert és Tóth Benedek egyaránt remekelt ebben a kategóriában az idei Európa-kupa viadalokon, a fiúk halmozták az érmeket. A szófiai megméretésen Rajkai Róbert és Gőz Roland indul, ugyanakkor Tóth Benedek sem kerül a háttérbe; ő vesz részt Rajkai Róberttel a bahamai világbajnokságon, a hazai rendezésű U23-as Európa-bajnokságon pedig Gőz Rolanddal együtt képviseli a magyar színeket.




Sipőcz Richárd már a juniorok között is letette a névjegyét


Szó esett a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, egyszeres ezüstérmes, +100 kilós Sipőcz Richárdról is, aki ifiként bizonyíthat a juniorok között is már az idén:

„Nagyon sokat tett le az asztalra a korcsoportjában, s a juniorok mezőnyébe is beköszönt már, nem is egyszer. Volt olyan verseny, ahol legyőzte a korosztályos világbajnoki harmadikat. Úgy vélem, jó sorsolással akár dobogóra is állhat.”

A vezetőedző beszélt a felkészülési időszakról is:

„Tulajdonképpen a judósok állapota nyolcvan százalékban az egyesületen múlik, hiszen nincsen közös összetartásunk, csupán a nemzetközi edzőtáborok. Azok viszont folyamatosan követik egymást az egész évben. Legutóbb a múlt héten Horvátországban voltunk, ahol a küzdelemre, illetve a formaidőzítésre helyeztük leginkább a hangsúlyt. Annyit fel tudtunk mérni, hogy mindenki ott tart, ahol ilyenkor kell, s különösebb súlyproblémával sem bajlódnak a srácok. Sőt, akad, aki a kategóriája alatt van, s ez egyáltalán nem előnyös a küzdősportokban. Úgy gondolom, hogy aki keményen végigdolgozta az évet, annak okozhat problémát a csúcsforma elérése.”

Természetesen az Utanpotlassport arra is kíváncsi volt, hogy a versenyzők át tudják-e menteni a kontinensviadalra felépített szintet a bahamai világbajnokságra, amely szinte pontosan egy hónapra rá követi a mostani erőpróbát.

„Ilyenkor jön képbe a fogyasztás, és az, hogy nagyon fiatal sportolókról van szó. Igaz, így is nagyon nehéz egy hónapig tartani a legjobb formát, de nem lehetetlen. Főleg, ha a súllyal nem kell sokat bajlódni. Szerintem nem lesz probléma a szinten tartással.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU)