A rendkívüli érdeklődés miatt a szokásos három helyett négy tatamin rendezik péntektől vasárnapig a 100 ezer dollár össz­díjazású Budapest Judo Grand Prix versenyét a Papp László Budapest Sportarénában.




Ami a magyar résztvevőket illeti, a rendező jogán hazánk minden súlycsoportban négy versenyzőt indíthatott volna. Ám a szakvezetők nem minden súlycsoportban használták ki e lehetőséget különböző okok miatt. Miskolcot előzetesen három versenyző képviselte volna, a világranglista 14. helyezett 70 kilogrammos Gercsák Szabina (DVTK-Miskolci Judo Club) ifjúsági ­olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellett a Miskolci VSC két sportolója, a 78 kilogrammos ­Faragó Petra és a 90 kilogrammos Tóth Apor is bekerült az előzetes keretbe, ám az MVSC két judósa nem szerepelt már a sorsolás névsorában sem. Tóth Apor megsérült a keret­edzésen, Faragó Petra pedig japán edzőtáborozásra utazott, a válogatott szakvezetése ezt ugyanis hasznosabbnak ítélte, mint azt, hogy egy, esetleg két mérkőzésen Budapesten lépjen pályára a miskolci reménység.

A számítógépes sorsolás előtt Naszar Al-Tamimi, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) kincstárnoka, majd dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke köszöntötte 86 ország 578 versenyzőjét, a csapatok vezetőit, a delegáltakat. Az üdvözlő szavak után 232 női és 346 férfi versenyző súlycsoportonkénti sorsolása történt meg. A női 70 kilogrammos mezőnyben – ahol 38 induló van – Gercsák Szabina hetedik kiemeltként erőnyerő lesz az első fordulóban, majd az orosz Kirjejeva ellen mérkőzik.

A sorsolás végeztével Toncs Péter női szövetségi kapitány elmondta: akiktől jó helyezést remél, azok viszonylag jó sorsolást kaptak, a fiataloknak inkább csak a nemzetközi mezőnyhöz való szoktatás a cél. A miskolciak üdvöskéjének sorsolását kifejezetten jónak ítélte. Bár Szabina az utóbbi időben kapott egy-két pofont, most felkészülten várja a versenyt, s kifejezetten jó eredményt vár tőle a kapitány.

Pánczél Gábor, a férfiak szakvezetője is derűlátó, az esélyesek verhető ellenfelekkel néznek majd szembe, s akár több érem is lehet ebből. A többiek – inkább csak próbálkozhatnak, s megízlelhetik, milyen is a legjobbak ellen mérkőzni.

A sorsolás ismeretében kérdeztük meg Flórusz Jánost, Gercsák Szabina edzőjét, milyennek látja az esélyeket, mit vár tanítványától?

„Nagyon készültünk erre a hazai eseményre. Úgy tűnik, szinte minden rendben van, ám a hőség rajtunk is kifogott. Szabina nem tud enni, inkább csak folyadékot fogyaszt, s a testsúlya így hatvannyolc-hatvankilenc kiló között mozog. Ami azért nem jó, mert ha két riválisát legyőzi – ami szinte kötelező – akkor azzal a holland lánnyal kerülhet össze, akit egyszer megvert, másodszor hosszabbítás után kapott ki tőle. De azt tudni kell: van Dijke a hetvennyolc kilogrammos súlycsoportból fogyaszt, s így erősebb lehet. Biztos vagyok benne, Szabina odateszi magát, s ha sikerrel veszi ezt az akadályt, bármi lehet…”

Az ifjúsági válogatottal nem csupán Faragó Petra utazott el Japánba a miskolci judósok közül, hanem az MVSC két másik fiatalja, Turánszki Zalán (90 kg) és Kriza Anna (44 kg), illetve a DVTK-Miskolci JC judósa, Czerlau Jennifer (70 kg) is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Boon
Tóth Zoltán írása)