A Honvédelmi Sportszövetség tizenegy héten keresztül szerdánként Fonyódligeten és Zánkán táborozó gyermekeknek nyújt szórakozási lehetőséget, s igyekszik megszerettetni a mozgást, közvetíteni az általa képviselt értékeket.




„Jó volt!” Zsoltika, az Ercsiből érkező gyermek a nagy tömeg miatt lámpalázas tömörséggel, ugyanakkor jól érzékelhető büszkeséggel mondta ezt, miután vívóleckét kapott nem mástól, mint az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok dr. Nébald Györgytől. A Honvédelmi Sportszövetség alelnöke Kollár Edina főtitkár társaságában ellátogatott a fonyódligeti, majd a zánkai Erzsébet Táborba, ahol szerdánként tizenegy héten keresztül a Bátrak Ligája szervezéseként a Hősök Napját tartják.

A Honvédelmi Sportszövetség a gyermekek és a fiatalok számára olyan táborokat, diák- és tömegsport-rendezvényeket támogat, amelyeknek célja, hogy minél több emberrel megszerettesse a mozgást és közvetítse a szövetség által képviselt értékeket – ebbe a küldetésbe tökéletesen illeszkedik az Erzsébet Tábor.




„Nemrég kezdődött el a gyerekek számára a vakáció, nagyon fontos, hogy pihenjenek, és itt az Erzsébet Táborban aktívan töltsék el idejüket. Minden adott ehhez, hiszen a csodálatos környezet mellett a Honvédelmi Sportszövetség sátrában különböző sportágakkal ismerkedhetnek meg. A vívás, a sportlövészet, a judo mellett repülős és autós szimulátorokkal is várjuk a gyerekeket. Szemmel látható, hogy a gyerekek nagyon élvezik a programokat, nagy a sorban állás, ki akarják próbálni azokat a sportágakat, amelyek fejlesztik különböző képességeiket. A sportági szakszövetségek mellett nagyon jó az együttműködésünk az Erzsébet Táborok szervezőivel, bízom benne, hogy idén is pezsgő és aktív lesz ez a közös munka” – fogalmazott dr. Nébald György.

Az említett szakszövetségek képviselői reggeltől késő délutánig igyekeztek a gyerekek kedvében járni, bemutatni saját sportágukat. A sportlövőknél az Európa-bajnok Máthé Edit szokásához híven segített mindenkit beavatni a lézerlövészet rejtelmeibe, Boglárka lányával az állandó mosoly jellemezte – ami átragadt az ifjakra is, így kiváló hangulatban célozott mindenki.

Amiként Kotán Tibor, a KSI sportlövője elmondta: „A gyerekek a sportág  alapjaival ismerkedhetnek meg a Hősök Napján, méghozzá lézerpuskák segítségével. A gyerekeknek nem kell foglalkozniuk tehát a lőszerekkel, elektromos fegyvereken keresztül láthatják meg, milyen lett volna, ha egy igazi fegyverrel lőnek. Ez egy nagyszerű lehetőség számukra, és biztos vagyok benne, hogy többen később is foglalkoznak majd a sportlövészettel. Érdemes, hiszen ez a sportág fegyelemre, koncentrációra nevel, ami az élet bármely területén jól jöhet.”




A tatamin is zajlott az élet, a Kaposvárról érkező Böröcz Zsolt és tanítványa egymáson mutatta meg a különböző dobásokat, majd a fiatalokat tanította erre. „Egy-két egyszerűbb dobásformát, dobástechnikát tudunk leegyszerűsített módon bemutatni a gyerekeknek, amivel élményekhez jutnak, csakúgy, mint akkor, amikor megismerkedhetnek egy leszorítás technikával. Nyilván azoknak nagy élmény, akik sosem judóztak még, mi, felkészítők pedig abból építkezünk, hogy látjuk a gyerekek szemében a csillogást” – említette Böröcz Zsolt.

A Magyar Vívószövetséget képviselő dr. Soproni Szabó Benedek nemzetközi titkár társaival egyetemben tanítgatta az érdeklődő gyerekeket, mint megjegyezte:„A végső cél az, hogy a gyerekek megszeressék ezt a sportágat. A vívófelszerelésnek egy gyerekverziójával, műanyag felszereléssel gyakorolhatnak itt a Bátrak Ligája sátrában, szinte éles küzdelemben vesznek részt. Előtte pedig a szúrópárnákon gyakorolnak, ami a reflexeiket, a gyorsaságot, a koncentrációjukat javítja. Örülünk, hogy ilyen sok gyerekkel találkoztunk.”

Az említett programokon kívül 3D repülőgép-szimulátoron és kalandpályán is tesztelhették bátorságukat a gyerekek, majd a rendezvényre kitelepülő mentők, tűzoltók és rendőrök tartottak bemutatót.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésével, két évvel ezelőtt közel kilencvenezer, tavaly már több mint százezer gyermek vett részt az Erzsébet Táborok programjain, várhatóan 2018-ban tovább növekszik majd ez a szám. Egyre több, elsősorban hátrányos helyzetű gyermek vehet részt a programokban, szerezhet például nyáron felejthetetlen élményt. Szerdánként a Hősök Napjával is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Honvédelmi Sportszövetség)