Más és más vezetheti az embert a tatamira, de ha már odakerül, minden bizonnyal ott is marad. A Honvédelmi Sportszövetség alapító sportágában, a judóban mindenki megtalálhatja a számításait.




A Honvédelmi Sportszövetség munkatársa a Budai Judoakadémia három növendékét kérdezte arról, hogyan került a sportág közelébe, mit adott nekik ez a mozgásforma, és kiknek ajánlanák a judót. Székely Zoltán huszonöt évesen, az egyetemmel párhuzamosan tart ki a judo mellett:

„Ötévesen kezdtem el, elég sokan megismerkednek a judóval már óvodás korban. Igazából sokat verekedtem a tesómmal, elég aktív voltam. A szüleim levittek, megtetszett és azóta is itt vagyok. A judo megtanít a fegyelemre, a kitartásra, amivel űzni lehet, ezeket az élet más területein, melóban, suliban is lehet használni. Emellett ad az embernek egy magabiztosságot, egy tartást. Azért ajánlom mindenkinek a judót, mert testalkattól, beállítottságtól függetlenül mindenki meg tudja találni benne a helyét, mindenki, akinek van egy kis igénye a mozgásra.”

A még U18-as versenyeken induló Szatmári Tamás is kitartott sportága mellett, holott tanult például Spanyolországban is egy fél évet, ahol ugyanúgy sportolt. „Amikor elkezdtem, eleinte a kung-fu volt a fejemben, mint harcos kisgyerek, de édesapámnak volt egy-két judós ismerőse, akik azt gondolták, ez jobb sportág lenne nekem. Apukám hallgatott rájuk, én meg itt vagyok, hat-hét éves korom óta. Mára életem része a judo, csinálom, és kihasználok minden benne rejlő lehetőséget. Ha az ember elkezd judózni, megtanulja a tiszteletet, akaratereje lesz, alázatos emberré válik, és ezt lehet érezni a tanulásban is. Ha az embernek van heti hét edzése, akkor be kell osztania az idejét, rendszerességre is nevel a judo. Ha ezt fiatalon megtanulja valaki, akkor sokkal könnyebb dolga lesz az életben. Mindenkinek ajánlom, akiben van egy kis fantázia, egészen négy-öt éves kortól le lehet járni, mindenkit várunk szeretettel.”

A nemrég ifjúsági országos bajnoki címet szerző Bertók Regina azt mondja, semmi ok a félelemre, a lányok is biztonságosan űzhetik ezt a sportágat. „Először sportlövő voltam, mellette ott volt még a judo, mert az öcsém is judózott. Miatta kerültem ide, és aztán idővel választanom kellett. Mivel itt lehetett birkózni a fiúkkal, és nagyon tetszettek a dobások is, maradtam. Aki a judót választja, megtanulja megvédeni magát, önvédelemre tesz szert. Egyáltalán nem veszélyes sportág, mert éppen úgy alakították ki a mozgásformát, hogy ne legyen veszélyes senkire. Volt olyan ismerősöm, aki például elesett a biciklijével, és mivel judózik, úgy gurult, úgy esett el, hogy végül nem lett semmi komolyabb baja. Hogy mire tanít még ezen kívül? Kitartásra, fegyelemre, tiszteletre. Mindenkinek ajánlom, a kicsiknek is és a nagyoknak is, hiszen én például serdülőkoromban kezdtem judózni.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Honvédelmi Sportszövetség
)