Megtartotta verseny előtti operatív csapatmegbeszélését a nyolcnapos Gymnasiadéra utazó magyar delegáció, a Magyar Sport Házában. Négy judós lesz a csapatban: Köhler Zsuzsa (Rákosvidéke Hajtós DSE), Hajdú Ilang (Diósdi DSE), Sándor Péter (Szegedi JSE) és Demeter Bendegúz (BHSE). A Magyar Diáksport Szövetség támogatásával kiutazó negyvennégy hazai sportoló idén tíz sportágban fogja megméretni magát Marokkóban, a nemzetközi iskolai sport legnívósabb és legnagyobb multisport versenyén.




Csapatgyűlést tartott a Magyar Diáksport Szövetség a Gymnasiadéra utazó delegáció tagjai és hozzátartozói számára a budapesti Magyar Sport Házában. Az ISF (International School Sport Federation) által szervezett nemzetközi iskolai sportversenyt először rendezik meg Afrikában, ezen belül is a marokkói Marrákesben. A hatvannyolc fős magyar küldöttség negyvennégy sportolója idén tíz sportágban fogja képviselni hazánkat: aerobikban, birkózásban, golfban, judóban, karatéban, országúti kerékpározásban, ökölvívásban, ritmikus gimnasztikában, taekwondóban és tornában.

Az értekezletet Balogh Gábor, az MDSZ elnöke nyitotta meg, aki öttusázóként számos világverseny mellett három alkalommal az olimpiai ötkarikás játékokon is képviselhette Magyarországot, így szavaival tökéletesen át tudta adni a nemzetközi viadalok hangulatát a fiatalság számára. A lelkesítés mellett felhívta a sportolók figyelmét arra is, milyen kiváltságos helyzetben vannak az által, hogy az ország zászlaja alatt versenyezhetnek, és biztatta őket, hogy ezt tisztelettel, becsülettel és odaadással tegyék.

A magyar utánpótláskorúak a korábbi években remekül szerepeltek a Gymnasiadén. A 2016-os trabzoni eseményről például tizenkét éremmel (négy arany, négy ezüst, négy bronz) tértek haza. A legeredményesebb év azonban a 2013-as volt, amikor diáksportolóink tizenkét arany-, hét ezüst- és három bronzérmet szereztek a középiskolások brazíliavárosi világjátékán, és ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat negyedik helyén végzett harminchét ország között.




Az elnök után a delegáció vezetője, Szölös Eszter látta el hasznos információkkal a kiutazókat. A program részletes ismertetése és a biztonsággal kapcsolatos tudnivalók mellett egyéb technikai tájékoztatást is adott a résztvevők számára. Noha a hatvannyolc fős delegáció tagjainak mintegy fele volt csak jelen a csapatgyűlésen, közöttük is szép számmal találhattunk így olyan sportolókat, akiktől jó eredményeket várhatunk a 17. Gymnasiadén, amelyet május 2. és 9. között rendeznek meg a marokkói Marrákesben.

A Gymnasiade a középiskolásokat minden sportágban megmozgató nemzetközi egyéni és csapatverseny-sorozat, amelyet 1974 óta – 1990-ig kétévente, 1990 és 2016 között négyévente, majd 2016-tól ismét kétéves terminussal – rendeznek meg. Tizenegy országban tartották meg eddig, 2009-ben még négy, a 2016-os trabzoni viadalon viszont már tizenkét sportágban. Ez a szám idén Marrákesben, a 17. Gymnasiadén tizenhatra bővül. A marokkói világjátékokon negyvenhat ország több mint 2600 versenyzője vesz részt.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: MDSZ
)