Tavaly jelent meg először évkönyv az utánpótlássportról, annak a 2016-os esztendejéről. Most pedig itt a 2017-ről szóló kötet! A MediaBook Kiadó könyvbemutatóján még az is elhangzott, hogy a manapság a világhálón csüggő fiatalokkal ismét felfedeztetheti a könyv egyedüli varázsát.




A második kötet jelent meg az utánpótlássport évét bemutató – bizonyára örökéletű – sorozatban. A tavalyi bemutatkozás után most a 2017-es esztendő utánpótlás-eseményeit összegző, új alkotás érkezett meg frissen a nyomdából a MediaBook Kiadó könyvbemutatójára. A bemutató stílszerű volt, a moderátor feladatát az ifjúsági olimpiai bajnok vívó, Esztergályos Patrik látta el, és az elnöki asztal mellett helyet kapott az új kötet egyik főszereplője, az úszó Késely Ajna is.

Bruckner Gábor, a MediaBook Kiadó Kft. vezetője, a könyv főszerkesztője elmondta, hogy az előző évihez képest bővült a terjedelem, immár 460 oldalt tölt ki negyven sportág összesen több tízezer neve, adata. A könyv egyharmadát foglalják el a számszerű eredmények: felvonultatva az utánpótlás-világversenyek és országos bajnokságok összes dobogós helyezettjét. Érdekes írások szólnak a nagy versenyekről, az év ifjú csillagairól, kiváló mesterekről, A hónap műhelye-díj tizenkét nyerteséről. De gesztust kapnak a nagy elődök is: tíz klasszisunk beszél arról az időszakról, amikor ő még kissrác/kislány volt.

Köszönetét fejezte ki a támogatóknak a segítségért, mert a könyv – a szó szoros értelmében – nem jött volna létre nélkülük: az Emmi sportért felelős államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Decathlon; a készítésben pedig a gyomai Kner Nyomda és a tervező szerkesztő, Fábián István szerzett maradandó érdemeket. A főszerkesztő elmondta: úgy véli, a kötet alkalmas arra, hogy visszajelzést adjon a magyar sport szereplőinek és a szülőknek.




Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke, a háromszoros olimpiai bajnok együttes mestere rábólintott. Hozzátette, hogy a kiadványnak a gyerekek motivációjában is jelentős szerepe van, hiszen arra sarkallja őket, hogy akarjanak a későbbi kötetek lapjaira kerülni. Mondott még valami nagyon fontosat: a kiadó most könyvet ad a fiatalok kezébe, akik elsősorban okostelefonokon és laptopokon olvasnak szövegeket, de talán sokan ismét felfedezik a klasszikus információs forrást, és netán még valamelyik Tolsztoj-regényt is a kezükbe veszik.

Az igazán „internetkorú” Késely Ajna is a könyv szerepét fejtegette: egyrészt kézzel fogható, értékes tárgy, másrészt egészen más érzés, ha a fiatal sportoló abban fedezi fel a nevét. Kinyomtatva, neki kedves szövegkörnyezetben. Másrészt a könyv maradandó kordokumentum. Beszélt arról, hogy az elmúlt év folyamán, amikor kisebb-nagyobb nehéz időszakokat élt át, megnyugtató és biztató volt belelapozni a 2016-os történésekbe.

Pósfai Gábor, a Decathlon vezetője, aki a 2011-ben létrejött honlap kiemelt partnere kezdettől fogva, külön nyomatékot adott a cég szlogenjének: „a magyar utánpótlássport elkötelezett támogatója”. Az üzleti élet sok más szereplőjével szemben azt állítja, hogy megéri támogatni a korosztályos sportot, mert például ez a könyv is több tízezer embert ér el, hiszen szülőként, nagyszülőként, ismerősként, barátként megérinti őket. „Én is sportoltam fiatalon – tette hozzá – benne van a nevem az 1996-os évkönyvben (A magyar sport évkönyve volt akkori kiadvány címe – a szerk.), és igenis, nagyon jó látni, és megmutatni a gyermekeimnek. Azt gondolom, a mostani könyv hasonló motivációt jelent mindenkinek.”

Az Utánpótlássport 2017 speciális kiadvány, nem kerül a könyvesboltok polcaira. Az utanpotlassport.hu honlapon, nagyon egyszerűen rendelhető meg.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: MOB
Fotó: Róth Tamás)