„Üdvözlünk mindenkit Tajvanról az Universiadéról. Az időjárás a várt, tehát fülledt, párás, meleg szokásos augusztusi délkelet-ázsiai klíma. Csapatunk 17-én érkezett Dubajon keresztül, az út körülbeül húsz órás volt” – nyitja beszámolóját dr. Németh Endre csapatvezető.



További fotók az Universiadéról: KLIKK IDE!


„Gyorsan elfoglaltuk a szállásunkat, amely tizenhat emeletes újépítésű apartman házakban van. A magyar csapat, mintegy kétszáz fős sportolóból és ötven fős edzőkből, vezetőkből, egészségügyi személyzetből álló delegációval képviselteti magát. Az ellátás a szokásos, huszonnégy órában áll az étterem, a tízezer fős vendégsereg rendelkezésére. Természetesen a helyi konyha specialitásain kívül, európai, ázsiai, olasz és indiai ételek közül választhatunk. A csapat orvosi vezetője, dr. Hidas Péter, bíróként kiutazott velünk dr. Fridrich Katalin, aki azonban a városban a többi bíróval együtt kapott szállást.



A verseny helyszíne a falutól egy órányi autózásra van, a város központjában. Résztvettünk a magyar csapat zászlófelvonásán és a megnyitó ünnepségen. Ez utóbbit megtisztelte jelenlétével Schmitt Pál a NOB tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, aki hosszasan beszélgetett a magyar sportolókkal, edzőkkel. A megnyitó ünnepség hosszú volt, de pazar látvány és zenei élményeket nyújtott. A megnyitót egy politikai tüntetés zavarta meg, amelyből mi nem sokat érzékeltünk, de elnyújtotta a programot.

A judoversenyeket négy tatamin rendezik. A selejtezők helyi idő szerint délben kezdődnek, az érmes mérkőzéseket pedig délután öt órától. Ez utóbbiakat az Eurosport TV-csatornán lehet követni. A versenykörülmények a szakemberek szerint (pódium, kivetítők, satöbbi) olimpiai színvonalúak.

A közeli világbajnokság miatt az országok többsége második csapatát nevezte a versenyre. Több ország azonban az első csapatával vesz részt a tornán, elmondásuk szerint itt hangolódnak a budapesti világbajnokságra. A dél-koreai csapat hangolódása igen jónak ígérkezik. Két évvel ezelőtt ugyanígy Universiadé-győzelmekkel hangolódtak a vb-re, ahol két arany-és további három érem volt a „termés”.

Hétfőn, 21-én elkezdődött számunkra is a verseny. Elsőként a 81 kilogrammban Beviz Barnabás a BHSE versenyzője lépett a szőnyegre. Ellenfele a tajvani színekben induló Csang volt. Barnát másfél perc után passzivitásért megintették, majd két és fél perc után a tajvani megkontrázta Barna indítását, amire vazarit kapott. Ezután taktikusan Barnát kizárva a fogásból elhúzta a hátralévő időt. Majdnem bejutott a legjobb négy közé, ehhez további három mérkőzést kellett volna nyernie, de az utolsó mérkőzésén vazari előnyből kikapott cseh ellenfelétől, és így Barna kiesett.

Balogh Daniella a BHSE 63 kilogrammos versenyzője a legjobb tizenhat között kezdett, mert a nigériai ellenfele nem tudott bemérlegelni. A legjobb nyolc közé jutásért az ukrán Sevcsenko ellen jól kezdett, egy perc elteltével vazarit ért el kiskülső horog-dobásból. Három perc után Daniella elfáradt és az ukrán belső combdobásból vazarit ért el, majd sikeres karfeszítést hajtott végre. Az ukrán lány a következő fordulóban a német ellenfelétől kikapott és így Daniella is búcsúzott a küzdelmektől.

A nap utolsó indulója Krizsán Szabolcs volt, új súlycsoportjában a 90 kilogrammban. A harmincöt indulóból a libanoni Nicolaos ellen kezdett. Ellenfelét másfél perc után passzivitásért megintették, majd Szabolcs két perc tizenöt másodperc elteltével kisbelső horog-dobásból vazarit ért el. Ennek mi nagyon örültünk a nézőtéren. Néhány másodperc után azonban láttuk, hogy Szabolcs alig tud a bal lábára lépni, sajnos megsérült a dobás végrehajtása közben. A hátralévő majd két percet lehozta az eredmény megtartásával, de a küzdelem után kiderült, hogy a sérülése súlyos és nem tudja folytatni a küzdelmet. A következő fordulóban az az orosz Retinszkij várt volna rá, akit Szabolcs néhány héttel ezelőtt Minszkben ipponnal legyőzött. Az orosz délután bejutott a döntőbe és ezüstérmes lett, a világbajnok Gvak mögött. Sajnos egy újabb verseny múlt el Szabolcs életében eredmény nélkül a sérülése miatt.”


UNIVERSIADE, TAJVAN


FÉRFIAK

81 KG (38 induló)
1. Li Szung Szu (dél-koreai)
2. Aszlan Lappinagov (orosz)
3. Robin Gutsche (német)
3. Vinicius Panini (brazil)
5. Dorin Gotonoaga (moldáv)
5. Ivan Petr (cseh)
7. Andranik Csaparjan (örmény)
7. Jakub Kubieniec (lengyel)
BEVIZ BARNABÁS (BHSE) helyezetlen

90 KG (35 induló)
1. Gvak Dong Han (dél-koreai)
2. Sztanyiszlav Retinskij (orosz)
3. Firudin Dadashov (azeri)
3. Mukai Soicsiro (japán)
5. Szunggat Zakarijajev (kazah)
5. Aurelien Diesse (francia)
7. Boszko Borenovics (szerb)
7. Davis Duda (lett)
KRIZSÁN SZABOLCS (BHSE) helyezetlen

100 KG (30 induló)
1. Zelym Kotsoiev (azeri)
2. Iida Kentaro (japán)
3. Nijaz Bilalov (orosz)
3. Philipp Galandi (német)
5. Tomasz Domanski (lengyel)
5. Kim Li Hjun (dél-koreai)
7. Gabriel Gouveia (brazil)
7. Dylan Van Nuffel (belga)

+100 KG (20 induló)
1. Kageura Kokoro (japán)
2. Dzsu Jung Szo (dél-koreai)
3. Anton Bracsev (orosz)
3. Andrij Kolesnyik (ukrán)
5. Kamil Grabowski (lengyel)
5. Ruan Isquierdo (brazil)
7. Benjamin Bouizgarne (német)
7. Hamza Ouchani (francia)


NŐK

63 KG (28 induló)
1. Noucsi Aimi (japán)
2. Amina Belkadi (algériai)
3. Nadja Bazynski (német)
3. Valentyina Kosztenko (orosz)
5. Maja Blagojevic (horvát)
5. Anasztaszija Sevcsenko (ukrán)
7. Iris Iwema (holland)
7. Caroline Peschaud (francia)
BALOGH DANIELLA (BHSE) helyezetlen

70 KG (24 induló)
1. Barbara Timo (brazil)
2. Niizoe Szaki (japán)
3. Kim Szong Jon (dél-koreai)
3. Carola Paissoni (olasz)
5. Sarah Maekelburg (német)
5. Andrea Poo (mexikói)
7. Natascha Ausma (holland)
7. Lucija Babic (horvát)

78 KG (17 induló)
1. Valeria Ferrari (olasz)
2. Li Dzsong Juri (dél-koreai)
3. Alekszandra Babinceva (orosz)
3. Maike Ziech (német)
5. Isadora Pereira (brazil)
5. Madeleine Malonga (francia)
7. Paula Kulaga (lengyel)
7. Amina Temmar (algériai)

+78 KG (19 induló)
1. Han Mi Dzsin (dél-koreai)
2. Santa Pakenyte (litván)
3. Anne M Bairo (francia)
3. Inoue Maiko (japán)
5. Szun Pej Ju (tajvani)
5. Sebile Akbulut (török)
7. Anasztaszija Szapszaj (ukrán)
7. Ivana Sutalo (horvát)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: dr. Németh Endre)