Kevesebb mint ötven nap múlva, július 23-án kezdődik Győrben Magyarország első olimpiai multisport-eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amelyen minden idők legnépesebb magyar EYOF-csapat vesz részt, 10 sportágban összesen 152 fiatal sportolóval.



A csapat vezetője Fábián László, a MOB megbízott főtitkára. Tíz sportágban - atlétika, judo, kajak-kenu, kerékpározás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, torna és úszás – 50 európai ország fiataljai mérik össze tudásukat.

Két olimpiai falu, három helyszín; az Olimpiai Sportpark, a Szent István Egyetem környéke és az Audi Aréna már szinte készen áll a sportolók fogadására. Csupán a helyszínek csinosítása van hátra, de a szervezők ígérik, hogy a kezdésre minden a helyén lesz.

A magyar csapat kijelölése is folyamatban van. A judosport már a végleges indulóit is kiválasztotta. Atlétikában és úszásban még várat magára a végső csapat kihirdetése, mivel versenyről-versenyre javulnak az eredményei a kiszemelt fiataloknak. Ebben a két sportágban várható a legkésőbb a végső indulók megnevezése. A labdajátékok sportágakban már szűkített keretek kezdik meg közel egy hónappal a rajt előtt a felkészülés hajráját.

Az EYOF-fáklya már több napja halad az útján, hogy hirdesse az egész országban az európai fiatalok nagy seregszemléjét. A láng július 23-án ér vissza az ETO-parkba, ahol 20.30-kor a megnyitóval kezdetét veszi a fiatalok fesztiválja.

Amikor a magyar delegáció átvette az EYOF-lángot Rómában, Kulcsár Krisztián arról is beszélt, a MOB elnökeként kiemelt feladatának tekinti az olimpiai eszme népszerűsítését. „Nagy álmunk, hogy egyszer Budapest olimpiát rendezzen, és ehhez tökéletes felkészülés a Győri EYOF. Az EYOF rendkívül különleges esemény, amely nemcsak a sikerekről, az eredményekről szól, hanem arról is, hogy a fiatalok megtanulják, mi az olimpiai szellem, a barátság. Hogy megtapasztalják, milyen az olimpiai család tagjának lenni, milyen az olimpiai falu hangulata, a szurkolás, az atmoszféra. Bár fontos, hogy hány érmet nyerünk, ez még fontosabb” – mondta Rómában a MOB elnöke. Kulcsár Krisztián hozzátette: Győr tökéletes hely a versenyeknek, és büszke a város vezetésére, a polgármesterre, illetve az EYOF szervezőbizottságára.

Fábián László az M4 Sportreggeli című adásában beszélt a győri szervezőbizottság sokrétű munkájáról, amelyet a MOB is partnerként segít. „Folyamatosan egyeztetjük a programot a szervezőbizottsággal, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Győr lesz az esemény házigazdája” – mondta Szöul olimpiai bajnoka. Hozzátette, legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a magyar csapat minél jobb körülmények között készüljön, a szállás, az étkezés, az utazás, valamint a felszerelések rendben legyenek, ésa fiatal sportolóknak csak a versenyekre kelljen összpontosítaniuk.

Borkai Zsolt polgármester, a szervezőbizottság elnöke a láng átvételekor elmondta, a szervezők hat éve dolgoznak Magyarország első olimpiai multisport-eseményének sikeréért, ezt a pillanatot, s ezt a lángot azóta várják. Kiemelte, a győri EYOF-ot széleskörű összefogás övezi, a Magyar Állam és az önkormányzat támogatása mellett számos vállalkozás szponzorálja a megvalósítást, neves sportolók népszerűsítik az eseményt, rengetegen jelentkeztek önkéntesnek, hogy tevékeny részesei legyenek az EYOF-nak, a lángfutásba pedig számos magyarországi település kapcsolódik be.

Az önkéntesek kijelölése is véget ért. A jegyek is szépen fogynak. Öt sportág – az atlétika, kajak-kenu, tenisz, torna, és úszás – eseményeire már minden jegy elfogyott. A labdajátékok magyar és döntő mérkőzéseire sem lehet már regisztrálni. Az eseményekre a belépés ingyenes, csupán a jegymester honlapján kell jelentkezni. A még kapható jegyek ITT elérhetőek.

A két olimpiai falu július 21-én nyílik és várja az 50 ország csaknem 2600 sportolójának érkezését.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: MOB.hu
Fotó: MOB, Szalmás Péter)