A Magyar Judo Szövetség az idei esztendőben is megválasztotta az év legjobb judósait, edzőit, és bíróját. A felnőtt férfiak mezőnyében – a tavalyi évhez hasonlóan –, a KSI SE kiválósága, Tóth Krisztián végzett az élen.




A 2015-ös legjobb eredményei között szerepel az ötödik magyar bajnoki címe, egy-egy Grand Prix-arany- és bronzérem, valamint egy Grand Slam-bronzérem. Az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is pontszerző helyen végzett, előbbin az ötödik, míg utóbbin a hetedik helyig jutott. A riói kvalifikációs rangsorban a harmadik helyen zárja az évet, biztos olimpiai indulónak számít.



A felnőtt női kategóriában idén Karakas Hedvig diadalmaskodott. A BHSE csillaga az Európa-bajnokságon, legjobb magyarként ezüstérmet szerzett, a düsseldorfi Grand Prix-n és a tokiói Grand Slamen pedig bronzérmes lett. A tizedik helyen áll a kvalifikációs rangsorban, ami bizakodásra adhat okot.




A legjobb felnőtt edzőnek, a BHSE vezetőedzőjét, Toncs Pétert választotta a szövetség, aki egyelőre Karakas Hedvig miatt lehet érdekelt a riói olimpián.




A legjobb U23-as férfi judós, az idén klubot váltó Fogasy Gergő lett. Az év első felét a Kecskeméti Judo Clubban töltő judoka később már a BHSE csapatában készült, és a novemberi U23-as Európa-bajnokságon a bronzéremig menetelt.




Az év U23-as judósa minden kétséget kizáróan Gercsák Szabina lett, egyedülálló idei teljesítményének köszönhetően. Nyáron jól bemelegített a felnőtt mezőnyben (Budapest GP-hetedik hely, Eb-ötödik hely, magyar bajnoki cím), hogy aztán ősszel végigsöpörjön a korosztályos mezőnyön. A junior Eb- és vb-győzelem után Pozsonyban, az U23-as Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre Flórusz János tanítványa. Gercsák Szabina jelenleg ötvenharmadik a kvalifikációs rangsorban, de edzőjével mindent megtesznek annak érdekében, hogy már Rióban tatamira léphessen.




A Hell-Miskolci Judo Club elhozta az év utánpótlás edzője díjat is, amelyet idén Flórusz Jánosnak ítélt oda a szövetség.



Az év legjobb junior női versenyzője Pupp Réka lett, az Atomerőmű SE fiatalja ugyancsak bizonyított már a felnőttek között is. A junior Európa-bajnokságon ő nyitotta meg a magyar csapat remeklését, egészen a dobogó legfelső fokáig menetelt.




Az ifjúsági kategóriákban az idei esztendőben Tóth Apor és Tóth Fanni győzött. A Miskolci VSC tehetsége az ifjúsági Eb-n és az EYOF-on is bronzérmet szerzett, míg a KSI SE kiválósága az ifjúsági Eb-bronz után feljebb lépett, és Szarajevóban, az ifjúsági világbajnokságon az ezüstéremig jutott.




Az év legjobb bírója, a legmagasabban jegyzett bírónőnk, Havasiné Fridrich Annamária lett, akit a Nemzetközi Judo Szövetség a legnagyobb versenyekre – közte az asztanai világbajnokságra – delegált, és ha minden az álmaink szerint alakul, Rióban is dirigálhatja majd a mérkőzéseket.

A legjobbak kihirdetésének még nincs vége, ugyanis a Judoinfo „2015 legjobb judósa” szavazása még javában zajlik. A szavazatokat egészen december 31-ig várjuk. Szavazzanak, önök szerint ki volt a legjobb 2015-ben! A szavazáshoz: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Fotó: IJF, EJU, MJSZ)