Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor csak annyit mondanánk: Fóris Norbert jó fej. Bővebben: a születésétől vak fiatalember a tanulásban, sportban, magánéletben egyaránt jó fej...




A Sportkórház sportorvosi rendelőjébe immár nem Gyömbérrel, a nyugállományba helyezett vakvezető kutyával érkezik, hanem Zozóval, a fekete kutyaifjonccal, akivel fél éve „tanulják egymást”. Amikor dolgozik, gazdája szemeként Zozó teljes komolysággal lépeget. Amint lekerül a hám, játékos szeretetgombóccá válik, ám az első szóra szót fogad, amint gazdája hangját meghallja az olimpiai rendelőben.

Norbiról már többször olvashattak a követők a Sportkórház oldalán, hiszen a parasportolók egyik kiválósága. Aki most arról álmodik, hogy judóban, a J190 kilogrammban a párizsi paralimpián érmet szerez, ahova szabadkártyával és vilagranglistáról is kijuthat. Három Grand Prix-versenyen (Németországban, Görögországban és Grúziában) kell jól szerepelnie ehhez.




Norbi a sportot semmiképpen sem hagyja el, már a Los Angeles-i paralimpia is a látókörében van, ahol ráadásul számára kedvezőbb súlycsoportokba sorolva indulhatnak a parasportolók a judo viadalokon.

A sportsikerért keményen dolgozni is kell. Jelenleg heti három judo, két-három erőnléti és két-három futóedzése van, ahogy a doktori iskolai tanulmányai és a többmunkahelyes, győri és budapesti, szerteágazó tevékenységei engedik. Közben boldog párkapcsolatban él, amiben a folytatásról a titok megtartása miatt most nem szólunk...




„Az erősségem az akaraterőm és a folyamatos, rugalmas tervezés képessége. Ha valamit kitűzök magam elé, azt tűzön-vízen át végigviszem. 2000-ben kezdtem judózni, kisebb kihagyásokkal ugyan, és még mindig nem tettem le arról, hogy paralimpikon legyek. Ez talán a legjobb példa a szemléletemre. A judóban minden kiszámíthatatlan, a legyőzhetetlennek hitt versenyzőnek is neki lehet menni” – meséli el Norbi, aki elárulja a legfőbb edzői utasítását is: kontrolláljon mindig és abból indítson! Például ha itt az idő, a kedvencei valamelyikét, egy válldobást vagy egy vetődéssel végrehajtott külső kardobást.

Norbi doktori dolgozatának témája a vak és aliglátó személyek egyenlő esélyű hozzáférése a különböző közszolgáltatásokhoz. „Van ebben sok pozitívum is, a modern közigazgatásban ott van ennek az útja, módja. De nehéz és hosszú téma, az biztos” – mondja pár másodperces csend után.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: Sportkórház
Nyitókép: Horváth Márton)