Fóris Norbert látássérültként jött a világra, ennek ellenére teljes értékű életet él. Többek között erről is mesélt a Fekete István Iskola felső tagozatosainak. Dr. Dézsi Csaba András polgármester kérdezte az egyetemista parasportolót a mindennapok kihívásairól. A Győr+ beszámolója.




Norbert vakvezető kutyájával, Gyömbérrel érkezett és minden kérdésre jóízű, szarkasztikus humorú, de őszinte választ adott. Norbert hangsúlyozta: nem szeretné, hogy sajnálják, az a vágya, hogy olyan életet éljen és olyan pályát fusson be, amely példaértékű lehet minden ember számára.

Norbertnek több diplomája van sportszervezői területen, mindezek mellett pedig korosztályos Európa-bajnok judós, aki a paralimpián is képviselné hazánkat. A Vuksulisoknak mesélt sikerekről és kudarcokról, a záporozó kérdésekre kellő humorral felelt.

„Nekem a legmegdöbbentőbb az, hogy amikor megkérdezték tőle a gyerekek, mit szólna ahhoz, ha visszakaphatná a látását azt mondta, hogy már nem szeretné, mert neki ez a természetes élet és így jól érzi magát. Rengeteg kérdés vetődött fel, fantasztikus az iskola és a légköre is, hiszen nagyon őszinte és érdeklődő gyerekeket nevelnek itt a pedagógusok. Én azért vagyok itt, hogy feloldjam a hallgatóság és az előadó közötti szakadékot a kérdéseimmel, ez a gát feloldódott és tényleg záporoztak a kérdések” – számolt be Dr. Dézsi Csaba András polgármester (aki maga is judózik, hetedik danos nagymester), aki hozzátette, hogy Norbert élete példaértékű és ha őt hallgatjuk, akkor saját, nagynak tűnő problémáink is eltörpülnek.



A fiatalember többször is hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy nem sajnálatra, hanem elfogadásra van szükség és reméli példájával az ép embereknek is tud adni motivációt. „Az a legfontosabb, hogy a gyerekek ne tekintsenek ránk félelemmel és merjenek hozzánk szólni, esetleg megkérdezni, hogy van-e szükségünk segítségre. Ha ez nem is történik meg, akkor pedig ne úgy gondoljanak ránk, hogy mi olyanok vagyunk, akiktől tartani kell, hanem, hogy elfogadják, hogy mi is élünk, itt vagyunk közöttük és egyébként boldogok vagyunk, mi is csinálunk olyat, ami az ő életüket jobbá teszi” – emelte ki Fóris Norbert.

A Fekete iskola igazgatója szerint nagyon sokat meríthetnek a fiatalok Norbert pozitív életszemléletéből. „Nagyon fontosnak érzem, hogy az iskolában minden tanulónak a személyiségfejlesztésére nagyon figyeljünk oda és arra, hogy a más élethelyzetben lévő embereket is megismerjük. Iskolánkban vannak mozgássérült tanulók is szép számmal, így nagyon sokat jelent ez az előadás az integráció szempontjából és abból, hogy mindenkinek a közös értékét, legjobb tudását tudjuk elfogadni, egymást segíteni és közösen tudjunk egy célért küzdeni, hogy boldog felnőtté váljanak” – zárta gondolatait Németh Péter, Vuksuli igazgatója.




Döntsd le a korlátaidat!

Érzékenyítés keretében a Győri SZC Móra Ferenc Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói megismerkedhettek a látássérült Fóris Norberttel és kutyájával, Gyömbérrel. Szász Gábor hetedik osztályos tanuló írása.

Norbinak az életével kapcsolatban Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere tett fel kérdéseket. Az érdekes beszélgetésből többek között megtudtuk, hogy a fiatalember születése óta nem lát, szemei implantátumok. Ennek ellenére kiváló sportoló. Korosztályában Európa-bajnok judós, súlycsoportjában második helyezett világbajnok. Nagyon sok versenyt nyert, amit a róla szóló filmben látható tömérdek érem és kupa bizonyít. Sok sportágat kipróbált már, olyanokat is, ami egy látó embernek is kemény próbatétel. Például judo, futás, síelés, evezés (ergométer), jégkorcsolya, atlétika, csörgőlabda. Jelszavai: „kitartás, akaraterő, alázat.”

Nagyon aktív és tartalmas életet él, ami számunkra is jó példa. Kevés dologtól fél, bátor ember. Szereti a társasági életet. Szívesen jár szórakozni, koncertekre. Szabadidejében verset ír, zenét hallgat, stand up comedy előadó. Elmondása szerint úgy éli a mindennapjait, mint minden ember, csak más ritmusban, esetenként segítőkkel (kutya, ember). Otthon nagy rendet tart, mindennek tudja a pontos helyét. Így tud könnyen eligazodni a környezetében.

Gyömbér nevű labrador kutyusa végig nagyon nyugodtan pihent mellette a színpadon. Megtudtuk, hogyha rajta van a hám, akkor nem szabad simogatni, mert akkor dolgozik, de amint lekerül róla az eszköz, szívesen játszik, hagyja magát simogatni. Minden nap és mindenhova elkíséri gazdáját (iskola, munka), aki teljes mértékben megbízik benne. Ez is segíti az önállóságban.

Norbinak már két diplomája van, jelenleg pedig még két egyetemi diplomára hajt egyszerre. Nyelvet is tanul, mert szeretne bejutni a doktori képzésre. Szeretne tanár lenni. Emellett dolgozik, és sokat edz. Nagy álma, hogy judósként kijusson a következő, 2024-es párizsi paralimpiai játékokra, és érmet is szerezzen.

Volt egy-két mondata, ami nagyon megfontolandó a számomra.
„Az ember, amit szeret, azt el tudja érni.”
„Keresd a lehetőséget, és ha megtaláltad, élj vele!”
Hajrá Párizs 2024! Hajrá Norbi!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Győr+
Németh Boglárka írása
Fotó: O. Jakócs Péter)