A Budai Judo Akadémia célul tűzte ki, hogy hátrányos helyzetű, nevelőotthonban élő gyermekek számára elérhetővé teszi a sport által a társadalmi integráció lehetőségét.




A program egy látogatással kezdődött: Hadfi Dániel a Kossuth Gyermekotthonban kereste fel a gyerekeket, egy kötetlen beszélgetésre, majd meghívta őket a Budai Judo Akadémiára.

Néhány nappal később az Akadémiára érkező diákok és nevelőjük lelkes aktivitással vetették bele magukat az eseményekbe. Az edző, a korábbi Európa-bajnok Hadfi Dániel interaktív társalgásba vonta be a megjelent fiatalokat, a sport jótékony hatásairól, a sportban rejlő kihívásokról beszélgettek, amelyek hidat képeznek a mostani élet és a jövő között. A közösségben rejlő hatalomról és motiváló hatásairól is eszmét cseréltek, amely támogató erőt tud biztosítani egy csoport tagjai számára, illetve szót ejtettek az önkontroll fontosságáról is, ami a legjobb önvédelem bizonyos szituációkban.

Játékos foglalkozás keretében a résztvevők megismerkedhettek a judo alapjaival, eséstechnikákkal is. Különböző versenyhelyzeteket teremtett Dániel, amit úgy alakított, hogy mindenki megízlelhette a győzelem érzését, ezzel megvalósította a pozitív énkép fejlődését a résztvevők számára. Motiváló erővel hatottak a diákokra a változatos, humoros és kihívásoktól sem mentes tevékenységek.

A közös élmény lehetővé tette a tanulók énképének pozitív formálódását, saját maguk elfogadását. Zárszókén Daniel még felhívta a diákok figyelmét a megszerzett tudás hatalmáról, hogy a társadalomban milyen keretek között lehet használniuk a judo adta tapasztalatokat.

A Budai Judo Akadémia a program keretében néhány napja újból vendégül látta a nevelőotthonban élő fiatalokat. Ezúttal hangsúlyos szerepet kapott az önkontroll és az önvédelem, amelynek egyik fontos elemére, a barátaink megválasztására hívta fel Hadfi Dániel a figyelmet. A nyitottabbá és interaktívabbá váló párbeszéd is tükrözte a fiatalok lelkesedését, érdeklődését és az egyre jobban megszilárduló bizalmi kapcsolat kialakulását.

A fiatalok elmesélték, hogy találtak egy telefont az utcán és visszaadták a gazdájának. Ez már egy helyes értékrend, követendő példa a többi velük élő fiatal számára is. Dani hangsúlyozta, hogy minél több erénnyel bír valaki, annál értékesebb ember lesz, a sport pedig segít ebben, hiszen nemcsak a testet, de a lelket is mozgatja.

A foglalkozás további részében, olyan csapatépítő, egymást támogató, egymásra hangolódó feladatokat hozott az edző, ami tovább építette a már kialakulóban lévő bizalmi viszonyt a fiatalok, nevelőjük és az edzőjük között. Többször visszautalt bizonyos szituációkban a beszélgetés során szóba került helyes, morális viselkedési motívumokra, mint például a vereség elfogadása, másik hibázásának kezelése, becsületes, csalás nélküli játékszabályok betartására.

„Köszönjük a Pro Filii Alapítványnak a támogatást, aminek segítségével ezt a figyelemfelkeltő és hosszú távra tervezett együttműködésen alapuló programot meg tudtuk valósítani” – olvashatjuk a BJA honlapján.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Budai Judo Akadémia)