Megjelent a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) történetét összefoglaló, Hadd küzdjek bátran! Az első harminchárom év az MSOSZ életében című könyv. Ez alkalomból tartottak ünnepélyes sajtóbemutatót pénteken Budapesten, a St. Andrea étteremben. A Nemzeti Sport cikke.




A Speciális Olimpia Mozgalom küldetése, hogy a nyolcéves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő embereknek egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A Magyar Sportújságírók Szövetségének Nagy Béla-programja által is támogatott kötet átfogóan mutatja be a szövetség működését, azt a különleges szolgálatot, amelyet a sportolókért végez. A könyv címe egyben az MSOSZ jelmondata és esküje is, miszerint „engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran”.

A kötet egyszerre szól azoknak, akik a szervezetben érintettek és abban dolgoznak, valamint azoknak, akik az MSOSZ működéséről korábban nem tudtak. Minden oldalának önálló története van, de egészében is egy folyamatot ír le. A bemutatón beszédet mondott Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, valamint Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, akik kiemelték a működéshez szükséges szolidaritást és egységet, illetve a hatalmas erőfeszítést, amit a speciális sportolók végeznek. Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke hangsúlyozta, ezek az emberek a sporton keresztül tudják megmutatni a társadalomnak, hogy mire képesek.




Wisinger János, az MSOSZ örökös tiszteletbeli elnöke, valamint a szerkesztőbizottság vezetője felhívta a figyelmet azokra a részletekre is, amelyek nem kaptak helyet a könyvben. „A történet nagyobb része kimaradt. A szervezeti élet, az önkéntesek munkája, a rendezvények szervezése, a résztvevőkkel készített interjúk és sok más. A gazdálkodás, az, hogy harminchárom év alatt tizenkétezer eseményen részt vevő több tízezer önkéntes és sportoló életére mennyi pénzt fordítottak – nagyon keveset, filléreket. Szerintem nagyon fontos lenne megsokszorozni ezeket a filléreket, mert ezt a mozgalmat még ki lehetne terjeszteni.”

A bemutatón szerepet kaptak maguk az értelmi fogyatékkal élők is. Beszédet mondott Horváth Gyula elnökségi tag, aki a sportolókat képviseli a jelenlegi ciklusban. Ezen kívül a jelenlévők Ady Endre Karácsony című verse megható előadásának is fültanúi lehettek. A rendezvényen Csepregi Éva – aki 1994-ben „Kézen fogva” címmel az egyesület himnuszát írta – elénekelte „Szeress tovább” című dalát, valamint Mága Zoltán hegedűművész is szívhez szóló játékkal kedveskedett a megjelenteknek.

A bemutató zárásaként több olyan prominens személy kapott nagyköveti oklevelet, aki a speciális sportolók ügye mellé állt. Megköszönték ilyen módon többek között Schmitt Pál, Wladár Sándor, Növényi Norbert, Mága Zoltán, Berki Krisztián, Csepregi Éva, valamint Várkonyi Attila segítségét is.

A teljes cikk elolvasható a Nemzeti Sport oldalán.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Nemzeti Sport
Németh Orsolya és Dezsényi Csenge írása)