Van egy kis csapat, amelynek tagjai egy morzsányi szobában hétről hétre nagy álmokat szőnek, lelkesen készülnek az év versenyére, a Cseppkő-kupára. Higgyék el, ez egy csodacsapat! Az edzőjével, Kalocsa Zsolttal beszélgettünk a Cseppkő-kupán.




„Hétéves koromban kezdtem judózni, itt a második kerületi Ürömi utca Általános Iskolában, s azóta is folyamatosan a tatamin vagyok. Nem voltam sohasem jó versenyző, sőt kimondottan rossz versenyző voltam, nagy eredményeim nincsenek, de sok olyan judóssal dolgozhattam együtt, akik később sikeresek lettek. Sarkadi Jancsi bácsinál kezdtem és végig neves edzőim voltak, aztán ahogy telt-múlt az idő, megszereztem az edzői minősítést, elkezdtem gyerekekkel foglalkozni” – idézte fel a kezdeteket Kalocsa Zsolt, hozzátéve, már az első időkben voltak sérült gyerekek a csapatában, s azóta is az épekkel együtt, integrált rendszerben foglalkozik velük.



„Tíz éve alapítottam meg a Szépvölgy Judo Sportegyesületet, akkor kerültünk ide, a Cseppkő Gyermekotthonba, doktor Herczeg Krisztián igazgató úr mindig mellettünk áll, nagyon támogatja az ügyünket. Van egy morzsányi termünk berendezve, a csapatunkban igen sok halmozottan hátrányos helyzetű gyermek van, sérültek és egészségesek együtt, de sok külsősünk is van” – mondja, majd hozzáteszi: a külsős jelentkezők túlnyomó többsége is elfogadó, de azért előfordult olyan eset, amikor az érdeklődő az edzések helyszíne miatt mondott le a csatlakozás lehetőségéről.



A gyermekotthonban az utógondozottakkal együtt nagyjából százhúsz fő él, közülük nyolcvan gyerek, az óvodásoktól a tizennyolc évesekig. A judo nagyon népszerű az otthonban, negyven fő jár az edzésekre. „Tegyük hozzá, hogy hullámokban. Mert ha jó idő van, sokan inkább a focipályát választják, de ha elered az eső, megjelennek a judoedzésen. A szűk mag persze rendszeresen, kitartóan ott van.”




Amikor felvetjük, hogy sérült és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni hatalmas kihívás lehet, az edző kérdő tekintettel válaszol: „Valamilyen szinten korábbról is hozzá voltam szokva a nehéz helyzetekhez, nagyon sok évig mentőztem. De imádom ezeket a gyerekeket. Elmondhatatlanul jó érzés, amikor egy mozgássérült kislánynak örömet tudunk adni, hogy egészségesekkel küzdhet, versenyezhet, érmet kaphat, amire egyébként esélye sem lenne...”



Az integrált verseny ötlete is évtizedes immár, s ebben is partnerre talált a Cseppkő Gyermekotthonban, de a Magyar Judo Szövetségben is.

„Arra gondoltunk akkoriban, csináljunk egy versenyt, ahol tudnak indulni sérültek, kisebbek, szellemi fogyatékosoktól kezdve mozgássérültek, vakok, siketek, egy közös kis intergált versenyen. Egy tatamin zajlanak a küzdelmek, egyszer megpróbáltuk két tatamival is, de nem üzemelt jól, ha körülné, láthatja, kevés hozzá a hely. Ez a tizedik Cseppkő-kupa, száztizenkét indulóval, közülük harmincegy sérült gyermek. Minden évben összejön a száz körüli létszám, de többre is lenne igény, ha elférnénk.”



„Egy ilyen versenyen két hetes előnevezés van, jó előre össze kell sorsolnunk az indulókat, mert a sérültekre előre fel kell készülni az edzéseken, tudnunk kell, milyen fokú sérüléssel érkezik, hogyan lehet küzdeni vele, hogyan lehet a tatamin mozgatni. Azt még hozzá szeretném tenni, hogy ez a verseny nem működhetne, ha a Magyar Judo Szövetség, és Tóth László elnök úr nem támogatná. A kis egyesületünk önfenntartó, de egy ilyen verseny szervezési, rendezési költségeit már nem tudnánk kigazdálkodni.”



A Szépvölgy Judo SE sportolóival egyre többször találkozhatunk az országos versenyeken is. „Már elkezdtünk a kicsikkel is versenyekre járni, de a nagyoknál olyan judósunk is van, akit már országos bajnokságra is el tudunk vinni. Ki tudja, ahogy fejlődnek a gyerekek, ezen a területen is egyre nagyobb célokat tűzhetünk magunk elé.”

A jubileumi Cseppkő-kupára neves vendégek érkeztek: a kis judokák küzdelmeit megtekintette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa (aki kis versenyzők apukájaként is érintett volt), de a judosport is a legmagasabb szinten képviseltette magát, jelen volt Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke is. Az eseményen Dr. Tóth László és Marius Vizer különdíjat adott át a Szépvölgy Judo SE vezetőedzőjének, Kalocsa Zsoltnak – aki évek óta rengeteget tesz a hátrányos helyzetű és sérült gyermekek integrálásáért.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland)