A brazíliai Caxias do Sulban zajló XXIV. nyári siketlimpián judóban a húsz esztendős Ötvös Patrik képviselte a magyar színeket, aki tavaly ősszel a versailles-i világbajnokságon elért ötödik helyezésével harcolta ki az indulás jogát.




„Csaknem harminchárom órás utazás után volt egy hetünk akklimatizálódni, ez jól sikerült. Nagyon segítőkészek voltak a város judósai, különböző helyeken több lehetőségünk volt edzeni, ezt ki is használtuk – számolt be a történtekről Papp Zoltán szakágvezető. – A versenyre kemény mezőny gyűlt össze, annak ellenére, hogy Oroszországot és Fehéroroszországot a háború miatt kizárták.

A sorsolás nem kedvezett nekünk, Patrik nem lett kiemelt. Igaz erőnyerő volt, de utána a világbajnoki harmadik helyezett következett. Nagyon szoros mérkőzésen, hosszabbítással együtt kilenc percet küzdöttek a felek, szerencsére Patrik nagyon jól bírta, ellenben a török teljesen elfáradt, így a végén sikerült megdobni.

A következő mérkőzésen a címvédő dél-koreai siketlimpiai bajnok volt Patrik ellenfele. Tavaly a világbajnoki bronzéremért is ő volt az ellenfél, akkor bírói hiba miatt nem mi nyertünk, ennek ellenére most is a koreai volt az esélyesebb. Ezt rögtön az elején be is bizonyította egy szép dobással. Patrik utána ment előre, kétszer meg is intették az ellenfelét, de a végén sajnos sikerült még egyet dobnia, így ő jutott a döntőbe.

Nekünk a bronzmeccs következett, a háromszoros sikerlimpiai bronzérmes mongol judós ellen. A három órás várakozás után nehéz volt felpörögni a mérkőzésre. Patrik nagyon nyugodt volt, tudta a feladatát. Nem is hagyott kérdéseket, már az elején egy gyönyörű combdobást hajtott végre, amiből az ellenfél még ki tudott fordulni, a mérkőzés közepe felé azonban már egy hatalmas ippont dobott, amivel megszerezte a bronzérmet.

Érdekesség, hogy az éremosztásnál már sorban álltak a gyerekek egy fotóért és meghívtak minket az edzésükre, egy kis bemutatóra, úgyhogy még lesz dolgunk.



Nagyon boldog vagyok! Igaz, egyszer már edzőként átéltem ezt az élményt, de szakágvezetőként, most először sikerült. Remélem, a következő, tokiói siketlimpián, népesebb magyar csapatot kísérhetek el. Judósaink a siketlimpiák történetében eddig három bronzéremmel büszkélkedhetnek. Most pihenés következik, illetve szurkolás a többi sportágnak! Hajrá, Magyarország!”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022)