Papp Lilla, a salgótarjáni Görbeország DSE mindössze tizenöt éves növendéke lett az év női judoversenyzője a speciális kategóriában. A Nool cikke.




Megyeri Lászlóhoz nyolc évvel ezelőtt odalépett egy anyuka, aki akkor hét éves kislányának keresett éppen sportágat. A judoedző szívesen fogadta Lillát, aki értelmi sérülése és siketsége miatt hátrányból indult a beilleszkedésben. A társai azonban az elmúlt évek alatt végig segítőkészek és megértőek voltak a lánnyal szemben, akit egy percig sem kezeltek máshogy, mint a csapattársait. A többiek elfogadták Lillát, aki gyakran maga is segít a kisebbeknek, például amikor be kell kötni az öveket.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) keretein belül megrendezendő erőpróbák mellett a tizenöt éves lány az épek versenyein is tatamira áll, versenyen kívül. A speciális kategóriákban öt divíziót határoztak meg, az egyesbe az enyhe fogyatékosságok, az ötösbe a legsúlyosabbak kerültek. Lillát a hármasba sorolták, ahol súlycsoportonként küzdenek meg egymással a cselgáncsozók. Megyeri László szerint tanítványa nagyon ügyes az álló küzdelmekben, a földharcot viszont még gyakorolniuk kell. A hallókészülék használata elég balesetveszélyes az edzések és az összecsapások alatt is, de használata szükségszerű az utasítások megértésében. A következő időszak fontos feladata lesz, hogy megoldást találjanak erre a problémára.

Az idén Lillát választották meg az év legjobb női judósának a speciális kategóriában. Nagy célja a 2023-as berlini speciális világjátékokon való részvétel, ebben Juhász József, a magyar speciális judoválogatott vezetője is közreműködik.

A Görbeország DSE egyébként eredményes esztendőt zárhat, hiszen Czikora Márta révén országos bajnokot is fel tudtak mutatni, mellette Nagy Sarolta ezüst-, Balogh Bertold bronzérmet szerzett az ob-n, Kapitány Soma és Sirkó Dalma pedig egyaránt ötödik hellyel gyarapodott. Megyeri László vezetésével megkezdődött a 2022-es nemzetközi edzőtábor szervezése is, ami az eddig megrendezett huszonhat összejövetellel már most egyedülálló az egész országban.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Nool
Bakos László írása)