Csernoviczki Csaba bemutatta legújabb tanítványát, a gyengénlátó Földesi Bendegúzt. A Tatabányán élő tizenhárom éves fiatalember két éve judózik Budapesten, az ugyancsak látássérült paralimpikon, Vincze Gábor irányításával, most kezdte el az edzéseket a Komárom-Esztergom megyei székhelyen is.




A judo 1988-ban került be a paralimpiai versenyszámok közé. Egészen a sydneyi játékokig csak férfiak számára rendeztek küzdelmeket, 2004-től már a hölgyek is tatamira léphetnek. Ma már az épek kvalifikációs rendszeréhez nagyon hasonló módon lehet indulási jogot szerezni a paralimpiai judoversenyekre is. A kezdeti néhány országból ma már világméretű népszerűségnek örvendő sportággá vált a judo a látássérült sportolók táborában is.

Az épek versenyrendszeréhez nagyon hasonló felépítésben rendeznek világ- és kontinensbajnokságokat. A legeredményesebb országokban a látássérült judokák az épekkel együtt, teljesen integráltan készülnek a sporteseményeikre. A nemzetközileg eredményes sportolók edzettségének színvonala megközelíti az ép élsportolókét. Szinte bármilyen fogyatékossággal élő személy gyakorolhatja a judo mozgásanyagát, azonban a paralimpiákon kizárólag vak és gyengénlátó versenyzők mérhetik össze erejüket.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Ippon Judo Tatabánya)