Ezen a napon ünnepli huszonegyedik születésnapját a koszovóiak junior világ- és Európa-bajnok judósa, Majlinda Kelmendi. Bár kiharcolta az indulás jogát, egyelőre nem tudja, hogy milyen zászló alatt fog versenyezni Londonban.


A 2009-es junior-világbajnoki döntő Párizsban


A többségében albánok lakta Koszovó továbbra is vitatott jogállású ország-tartomány, amelynek parlamentje ugyan kikiáltotta az ország Szerbiától való elszakadását és függetlenségét, ám azt eddig csak 69 ország ismerte el, másik 131 vitatja azt.

Minderről mit sem tehet a judósport egyik nagy ígérete, a juniorok között már világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, a felnőttek között Grand Prix-győztes Majlinda Kelmendi, aki egyelőre csak a Nemzetközi Judószövetség (IJF) égisze alatt szerepelhet a nemzetközi versenyeken.

Kelmendi nagy álma, hogy a 2012-es olimpia idejére rendeződjön hazájának státusza és immár koszovói színekben indulhasson harcba az érmekért, ám erre igen csekély az esély. A napokban az Európai Parlament arra kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy engedélyezze Koszovó indulását a londoni olimpián, de egyelőre az látszik valószínűbbnek, hogy a NOB zászlaja alatt szerepelhet majd Kelmendi és valamennyi honfitársa.


Az Euronews beszámolója az Európai Parlament javaslatáról


Nekünk is van ünnepeltünk ezen a napon, ma harmincnégy éves a korábbi junior vb- és Eb-bronzérmes, magyar bajnok Till Barbara. Isten éltesse!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)