Ezen a napon ünnepli harmincadik születésnapját a grúzok olimpiai és világbajnok judósa, Irakli Cirekidze, aki Londonban a 100 kilogrammos súlycsoportban is harcba indulna az olimpiai aranyéremért.


A 90 kilogrammos olimpiai finálé Pekingben


Húsz évesen hetedik lett a grúz fővárosban megrendezett A-kategóriás viadalon, s itt érte el első jelentősebb sikerét is három évvel később: a tbiliszi tornán a fináléban honfitársától, Zurab Zviadauritól kapott ki. A sors játéka, hogy a finalisták közül Zviadauri 2004-ben, míg Irakli Cirekidze 2008-ban nyert olimpiai bajnokságot hazájának.

Cirekidze 2007-ben, Belgrádban állhatott először Európa-bajnoki dobogón (a döntőben az ukrán Grekovtól kapott ki), majd ősszel, a riói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon mind a hat ellenfelét legyőzve aranyérmes lett. A pekingi olimpia előtt Európa-bajnoki bronzérmet nyert, majd az ötkarikás arany megszerzése után súlycsoportot, a szabályok változása miatt pedig stílust váltott. Egyelőre közel sem olyan eredményes, mint annak előtte, de azért az isztambuli Eb-, majd a párizsi vb-bronzérem már valamit jelez…

Cirekidze harcba indulna a második olimpiai aranyéremért is, ehhez elegendő pontot gyűjtött a kvalifikációs sorozatban, ám honfitársa, a cseljabinszki Eb-n ezüstérmes Zsorzsoliani előkelőbb helyen áll a rangsorban, könnyen lehet, hogy az olimpiai és világbajnok judós így lemarad Londonról.

Nekünk is vannak ünnepeltjeink: ma van a hatszoros magyar bajnok, A-kategóriás versenyen győztes és dobogós, masters vb- és Eb-érmes Vészi Klára születésnapja, ma negyvennégy esztendős Havasi Péter, aki 1993-ban megnyerte a Hungária-kupát és a prágai A-kategóriás viadalt is, állhatott magyar és osztrák bajnoki dobogón egyaránt, Magyarországon ezüstérmet szerzett a felnőttek között, Ausztriában pedig egy arany- és egy bronzérmet. Isten éltesse őket!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)