Igazán inspiráló rövidfilm egy edzésről, amelyet a legendás Kimura Maszahiko vezényelt tanítványainak. Kimura volt a valaha élt legjobb judósok egyike. 1917. szeptember 10-én született Kumamotóban, versenyző korában százhetven centiméter magas és nyolcvanöt kilogramm volt.



Már tizenhat évesen negyedik dannal rendelkezett, egymás után hat harmadik és negyedik danos ellenfelét győzte le a fokozatért.

1935-ben, tizennyolc évesen ő lett a judo történetének legfiatalabb ötödik danos mestere, a Kodokan falai között nyolc képzett ellenfelét győzte le sorozatban. A sportág történelemkönyvei szerint Kimura mindössze négy mérkőzését veszítette el egész pályafutása során, valamennyit 1935-ben, ezek után vissza is akart vonulni, csak tanítványai rábeszélésére folytatta a judót.

Kimura nagyon sokoldalúan képzett harcművész volt, aki a karatéval is foglalkozott, hitt benne, hogy így jobban megerősítheti kezeit, a sotokan karate megalkotójával, Funakosi mesterrel edzett két évig, majd a godzsu-riu karatéval is behatóan foglalkozott.

Kimura Maszahiko életének egyik fontos eseménye zajlott 1951-ben, amikor legyőzte Hélio Graciét, a brazil jiu jitsu atyját. Ezekben az években Kimura eltávolodott a judótól, a japán szövetség nem nézte jó szemmel, hogy a profi birkózás szolgálatába állt, amelyben ugyancsak igen sikeres volt.

A japán sportember hetvenöt esztendősen rákban halt meg.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland)