Ma ünnepli ötvenötödik születésnapját az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Ozsvár András. A hetvenes évek második felétől Los Angeles évéig a nehézsúly egyik meghatározó alakja volt itthon és világszerte, az első nagy sikerét 1977-ben, a berlini junior Európa-bajnokságon megszerzett aranyéremmel érte el.


Három évvel később, a moszkvai olimpián bronzérmes lett az open kategóriában, ez volt a magyar judo harmadik olimpiai érme.


Ozsvár András sikerei és további megunhatatlan magyar felvételek


Ozsvár András világbajnoki bronzérmes lett az 1981-es maastrichti és az 1983-as moszkvai vb-n, Európa-bajnoki érmeit pedig – egy ezüstöt és egy bronzot – 1982-ben Rostockban szerezte. Sporttársaihoz hasonlóan ő sem indulhatott Los Angelesben, huszonhét évesen szögre is akasztotta a judogit.

“Három fiútestvéremmel nőttem fel, állandóan ment a bunyó, és amikor az egyik bátyám elkezdett judózni, akkor új fogásokat mutatott be rajtunk, így aztán mi is érdeklődni kezdtünk a sportág iránt – idézte fel a kezdeteket a Magyar Sasaki Judo Múzeum igazgatója. – A fővárosba kerülve a XVIII. kerületi úttörőházban folytattam a pályafutásomat, majd 1974-ben kerültem a Honvédhoz, ahol 1985-ös visszavonulásomig versenyeztem.”

Karrierjének legnagyobb élményéről, az 1980-as olimpiáról kis híján lemaradt, ugyanis nem sokkal előtte bordasérülést szenvedett.

“Sírtam, hogy mégse mehetek Moszkvába, ha nincs Berkes doktor, akkor nekem végem lett volna. Végül felállhattam a tatamira, nehéz sorsolásom volt, három olimpiai bajnokkal kerültem szembe, közülük kettőt legyőztem, de a harmadiktól kikaptam. A hatvan kilós Kincses Pista is bronzérmet szerzett ugyanott, így összességében nagyszerűen szerepeltünk.”

Viszonylag korai visszavonulásában nagy szerepet játszottak az akkori politikai körülmények, ugyanis a magyarok nem vettek részt az 1984-es játékokon Los Angelesben.

“Óriási csalódás volt, aztán mivel Szöulban diáklázadások zajlottak, úgy gondoltam, hogy oda se fogunk eljutni 1988-ban, úgyhogy inkább befejeztem, és edzősködni kezdtem a Honvédnál. Amúgy is szeretek mindig valami újba belevágni, továbblépni, így hoztam létre később a Dojo No. 1. Judo Clubot, majd 2004-ben az Óbudai Judo Clubot. Közben éveken át vezettem a Magyar Judo Ligát, amely csapatversenyeket szervezett, 1994-től 1996-ig irányítottam az Ippon magazint, és japán segítséggel összehoztam 2007-ben a Sasaki Kichisaburo-kupát, a judo magyarországi megteremtőjének emlékére.”

Ami jelenlegi projektjeit illeti, a keze alól kikerülő oktatók Óbuda tizennyolc iskolájában és tizenhat óvodájában tanítják a kicsiknek az eséseket-fogásokat állami, önkormányzati és EU-támogatással.

“A következő nagy tervem, hogy bevezessek egy új eredményjelző rendszert a versenyeken, erről a multimédiás felületről a hozzá nem értők is azonnal átlátnák egy mérkőzés állását. Nagyobb szerephez jutnának az oldalbírók, így a szabályok is módosulnának, sőt, akár más sportágakban is lehet hasznosítani a rendszert. A Magyar Judószövetség hozzájárulásával kidolgozott találmány pillanatnyilag a Nemzeti Innovációs Hivatalnál van, idén talán már alakulhat belőle valami. Nagy dolog lenne, ha jövőre, a budapesti Európa-bajnokságon már egy magyar szabadalom mutatná a meccsek állását...”

Isten éltesse!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Magyar Távirati Iroda,
Judoinside.com,
Video: Sasaki Magyar Judo Múzeum)