A Sportszülők Akadémiájának harmadik előadása a „A kiválasztástól az olimpiai dobogóig” címet viselte, a célja az volt, hogy a szülőknek bemutassa, a gyermekeknek a sportba történő bekapcsolódásától, milyen út vezet a versenysportolóvá válásig, akár az olimpiai dobogóig. A vendégek maguk is egykori sikeres élsportolók és jelenleg „sikeres sportszülők” voltak. A Magyar Edzők Társaságának videója.



A Sportszülők Akadémiája harmadik rendezvényére március közepén, a szokott helyszínen, a Magyar Sport Házában, illetve online a Magyar Edzők Társasága YouTube-csatornáján került sor. A sorozat iránt változatlanul nagy volt az érdeklődés.

Prof. Dr. Géczi Gábor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyetemi tanára, korábbi válogatott jégkorongkapus tartotta a bevezető előadást, a hosszú távú sportolófejlesztési programról. A programot a magyar származású kanadai sporttudós, Balyi István dolgozta ki, alapvetően a legendás TF-tanár, Dr. Nádori László téziseire építve. A program lépésről lépésre bemutatja, hogy a gyermekek, fiatalok a felnőtt kor eléréséig milyen testi és szellemi fejlődésen mennek keresztül és az egyes korosztályoknál a sportbeli felkészítésben mik a csomóponti feladatok. Nagyon fontos, hogy a sportszülők kellő információval rendelkezzenek erről a folyamatról, mert így tudják megérteni és segíteni az edző munkáját. A szülő támogassa a fiatal sportoló sportkarrierjét, de egy idő után ezt a karriert a sportolónak saját magának kell felépítenie.

Ezután egy kerekasztal beszélgetés következett illusztris résztvevőkkel: Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kökény Beatrix, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok vívó és Prof. Dr. Géczi Gábor, volt válogatott jégkorongozó részvételével, ők valamennyien nemcsak nemzetközi szintű élsportolók, hanem sportszülők lettek. A vidám, sok humorral átszőtt beszélgetés keretében emlékeztek meg saját gyermek- és fiatalkori sportélményeikről, a pályájuk hullámhegyeiről és -völgyeiről, arról, hogy szüleik, környezetük annak idején hogyan segítette őket tehetségük kibontakoztatásában.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma harminckilenc esztendős a magyar bajnoki bronzérmes Móricz Péter, és ma huszonnégy az U23-as ob-bronzérmes Hegedűs Hanga. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: MET
Fotó: Vörös Nándor)