Ezen a napon ünnepli ötvenedik születésnapját egy korszak nagy alakja, a kínaiak olimpiai, világ- és Ázsia-bajnok judósa, Jüan Hua.




Egy emlékezetes győzelem az 1997-es párizsi vb-ről


Már tizennyolc évesen junior-világbajnok volt (a később négy világbajnoki címig, olimpiai aranyig jutó japán Noriko Annót megelőzve), húsz évesen pedig két kategóriában is Ázsia legjobb judósa lett. Az igazi áttörésre aztán négy évet kellett még várnia, megnyerte az olimpiát Sydneyben, majd a világbajnokságot Münchenben, s ezzel szinte véget is ért a pályafutása.

Jüan Hua huszonnyolc évesen szögre akasztotta a judogit, ám a pekingi olimpia rendezése neki is szárnyakat adott, öt éves kihagyás után visszatért a tatamira, ám hiába kezdődött minden nagyon biztatóan, hiába ért el szép eredményeket (Ázsia-bajnok lett és megnyerte a varsói Világkupát), az olimpiai csapatba már nem tudott bekerülni.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma ötvennyolc esztendős a hatodik danos mester, Ilyés Gyula, ma harminc éves a junior magyar bajnoki ezüstérmes Luczai Dalma, ma huszonnégy a junior magyar bajnoki bronzérmes Fejér Richárd és ma tizennyolc a magyar bajnoki ezüstérmes Ódor Veronika. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)