Ma ünnepli ötvenkilencedik születésnapját az egykori Szovjetunió világ- és Európa-bajnoka, Szergej Koszorotov, aki a nehézsúlyúak mezőnyében az egyik kiemelkedő judós volt a nyolcvanas évek végétől egy évtizeden át.




Az 1995-ös birminghami Eb-döntője, a vezetőbíró a magyar Tardos János


Koszorotov 1989-ben a helsinki Európa-bajnokságon érte el először a dobogót, az abszolútban a finn Salonen és a német Möller mögött bronzérmes lett, majd egy évvel később, Frankfurtban már ő volt a +95 kiló Európa-bajnoka, a fináléban a belga Van Barneveldet legyőzve.

1991-ben Koszorotov megnyerte a barcelonai világbajnokságot is, de egy évvel később, a barcelonai olimpián a Független Államok Közösségének csapatában a grúz Kakalesvili indulhatott a nehézsúlyban, s meg is szerezte az ötkarikás aranyérmet.

Szergej Koszorotov 1993-ban – immár orosz színekben – „csak” világbajnoki bronzérmes lett, két évvel később, 1995-ben aztán visszatért a csúcsra, megnyerte a birminghami Európa-bajnokságot (az abszolútban a mi Csősz Imrénk lett az Eb-aranyérmes). A tokiói vb-n ezüstérmes lett, az elődöntőben ugyan legyőzte a japán Sinoharát, ám a fináléban már nem bírt a francia Douillet-vel.

Atlantában végre ő is olimpiai résztvevő lehetett, erről azonban nem őriz túl szép emlékeket, a négy közé jutásért kikapott a kínai Litől, a vigaszágon pedig a német Möllertől, így a hetedik helyen végzett. Aztán megérkezett az új generáció, Tmenovval és Mihajlinnal, Koszorotovnak pedig már nem sikerült indulási jogot szereznie az 1999-es világbajnokságra sem, ezért harmincnégy évesen befejezte pályafutását.

A Szovjetunió tiszteletbeli sportmestere, rendőr ezredes Koszorotov visszavonulása után küzdősport edzőközpontot nyitott, több könyv szerzője volt, csaknem egy évtizeden át kiadta a Dojo nevű folyóiratot, a kétezres évek közepén vehett át a nyolcadik danfokozatról szóló diplomát.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma harmincnégy éves a junior-világbajnoki ezüst- és bronzérmes, kétszeres U23-as Eb-bronzérmes Gorjánácz Zsolt, ma huszonhét az ifjúsági magyar bajnok Kopasz Bence, ma huszonöt a junior és ifjúsági magyar bajnok, junior Európa-kupa-győztes Tamasi Szandra, és ma huszonnégy az ifjúsági ob-ezüstérmes Fülöp Szabolcs. Isten éltesse valamennyiüket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)