Ezen a napon ünnepli harminchatodik születésnapját a japánok kétszeres világbajnok judósa, Aszami Haruna. A 48 kilogrammos judós a londoni olimpia egyik aranyesélyese lehetett volna, de nem sikerült kijutnia az ötkarikás játékokra…



Korábban csupán néhány alkalommal volt arra példa, hogy nem japán versenyzőé lett a világbajnoki aranyérem a 48 kilogrammosok között: 2005-ben a kubai Yanet Bermoy „rontotta el” a pazar sorozatot, majd 2013-ban – éppen Aszami Haruna ellen – a mongol Munkhbat nyert. Tani-Tamura Rioko 2007-ig tartó tündöklése után 2009-ben Fukumi Tomoko ült fel a trónra, majd 2010-ben – amikor súlycsoportonként immár két azonos nemzetbeli is indulhatott – Fukumi az ugyancsak japán Aszami Harunával döntőzött, s a kihívó nyert.

Aszami Haruna tizenkilenc évesen már dobogós volt a Kano-kupán, két évvel később pedig már hibátlan évet zárt, nyert Szófiában, Bécsben, Tuniszban és a belgrádi Universiadén, 2010-ben pedig hazai közönség előtt nyerte meg a világbajnokságot. Nem volt meglepő, hogy 2011-ben, Párizsban ismét Fukumi Tomoko és Aszami Haruna vívta a döntőt, amelyben ismét Aszami volt a jobb.




Fukumival amúgy sok nagy tornán csapott össze, többnyire a döntőben. A mérleg Aszami javára billent, ám a londoni indulás jogáért zajló meccs végén Fukumi ünnepelhetett (emlékszünk rá: az olimpián aztán „csak” a bronzmeccsig jutott, ahol alul maradt Csernoviczki Évával szemben).

Az akkor rendkívül csalódott Aszami Harunának sikerült kimásznia a gödörből, 2013-ban és 2015-ben is az ezüstéremig jutott a világbajnokságokon. Az IJF World Tour állomásairól sem távozott üres kézzel, 2008-tól összesen tizennégy érem került a tarsolyába, de a riói olimpiára Kondo Ami utazhatott, Aszami pedig nyomban szögre akasztotta a judogit.

A judo – amelyben évtizedeken át dolgozott a nagy álom valóra váltásáért – nem engedte el: szakértelmére klubjában és a japán női válogatott mellett is számítottak.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)