Ezen a napon ünnepli nyolcvankettedik születésnapját a német Klaus Glahn, aki az NSZK színeiben szerzett tizenegy érmet a világversenyeken. Háromszor nyert Európa-bajnoki címet, hatszor állhatott világbajnoki dobogón, s két olimpián akasztottak érmet a nyakába. Nagy hatással volt a judotechnikák fejlődésére, több technikát is elneveztek róla.


Ha nem is túl jó minőségű, de mindenképpen történelmi képkockák
az 1972-es müncheni olimpia nehézsúlyú döntőjéről


Klaus Glahn
a korszak egyik legnagyobb judósa volt, de a csúcsra vezető úton olyan klasszist kellett volna legyőznie, mint a holland Willem Ruska. Utóbbi a müncheni olimpián két aranyat is nyert, akkoriban még a nehézsúly mellett az open kategóriában is hirdettek győztest.

Glahn háromszoros Európa-bajnok (valójában négyszeres, de az első aranyat 1963-ban még az „amatőrök” kontinensbajnokságán szerezte, emellett háromszoros világbajnoki ezüst- és háromszoros bronzérmes, az olimpiákon pedig a müncheni ezüst mellett az 1964-es tokiói olimpiáról is őriz egy bronzérmet…

A kilencedik danos nagymester 1985 és 1988 között a Német Judo Szövetség elnöke és az Európai Judo Szövetség alelnöke volt, majd a dankollégium vezetésében vett részt. Később a „nagypolitikába” is bekapcsolódott, 2009-ben a német nyugdíjas párt színeiben indult a választásokon. A kilencedik danfokozatát ünnepélyes keretek között, a 2019-es tokiói világbajnokságon vehette át.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)