Ma negyvenkét esztendős az algériaiak olimpiai ezüstérmes judósa, Amar Benihlef. Már huszonkét évesen aranyérmet szerzett az Afrika-bajnokságon, ám egészen 2008-ig nem ért el jelentősebb sikereket az afrikai kontinensen kívül.




A pekingi finálé, amikor oly közel volt a bravúr


Akkoriban az afrikai judo fejlődését célzó projekt vezetőjeként egy bizonyos Ezio Gamba vette át a kontinens legjobbjainak irányítását, s az olasz olimpiai bajnok szárnyai alatt érkezett el 2008, a pekingi olimpia. A 90 kilósok között Amar Benihlef pedig átgázolt a teljes mezőnyön, legyőzte a marokkói el-Asszrit, a spanyol Alarzát, a svájci Aschwandent és az elődöntőben a francia Dafreville-t is, csak a fináléban kellett fejet hajtania a grúz Cirekidze előtt. Egy olyan döntőt veszített el intéssel, amelyben az utolsó pillanatig benne volt a világraszóló bravúr lehetősége.

A meglepetésezüst után Benikhalef bronzérmet szerzett a tokiói Kano-kupán, majd csaknem a teljes 2009-es szezont kihagyta. A szabályváltozások nem neki kedveztek, ennek ellenére 2010-ben bronzérmet szerzett a párizsi Grand Slam-tornán is. Később újra Afrikára korlátozódtak a sikerei, 2013-ban pedig szögre akasztotta a judogit.

Aztán – immár az algériai válogatott kapitányaként – járt a mennyben és a pokolban is: 2019-ben – együtt a mi olimpiai bajnokunkkal, dr. Kovács Antallal – a Judo Hírességek csarnokába választotta az IJF, 2021 júliusában viszont a Nemzetközi Judo Szövetség felfüggesztette az algériai Feti Nurin és edzője, Amar Benihlef versenyengedélyét. Nurin ugyanis visszalépett az olimpiáról, amikor kiderült, hogy az izraeli Tohar Butbul lehet az ellenfele. A 73 kilogrammosok súlycsoportjában versenyző Nurin edzője, Amar Benihlef elmondta, balszerencsésnek érzik magukat az ágrajz és az izraeli ellenfél miatt, ugyanakkor meg kellett hozniuk a szerintük helyes döntést. Az IJF súlyos, tíz esztendős eltiltást rótt ki az esetért...




Az olimpiai dobogón: Benihlef (balról), Cirekidze,
az egyiptomi Meszbah és a svájci Aschwanden


Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma harmincöt esztendős a ifjúsági Európa-bajnoki ötödik helyezett, junior magyar bajnok Szlezák János, ma huszonnégy a felnőtt és ifjúsági magyar bajnok Szilli Nóra és ugyancsak ma huszonnégy az U23-as és junior Eb-ötödik, ifjúsági Európa-kupa-győztes, junior magyar bajnok Kármán Andrea. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)