Ezen a napon ünnepli hatvanötödik születésnapját a szovjet színekben olimpiai aranyérmes grúz judós, Sota Habareli, akinek különleges technikájáról dobást neveztek el.



A grúz tagköztársaságból érkező Sota Dmitrijevics Habareli – ami után 1978-ban Varsóban, majd egy évvel később a pécsi Hungária-kupán is aranyérmes volt, a brüsszeli Európa-bajnokságon pedig a dobogó második fokára állhatott – megnyerte az 1980-as moszkvai olimpiát. Habareli az egyike azon keveseknek, akikről dobást neveztek el: ez a dobás (amelyet a Nemzetközi Judo Szövetség elfogadott, s mert annak nem volt japán neve, Habarelinek neveztek el) a szambóból átvett „Gadavlia” volt, amelyet Sota Habareli előszeretettel alkalmazott.

A grúz judós pályafutása még egy világbajnoki bronzérmet is hozott (1983-ból, ugyancsak Moszkvából), ám a kényszerből kihagyott 1984-es olimpia neki is elvette a kedvét a folytatástól, már huszonnyolc évesen felhagyott a judóval. Hosszú éveken át ő avolt  grúz válogatott edzője, akit három alkalommal (2003, 2006, 2007) is Európa legjobb edzőjének választott az Európai Judo Szövetség.



Nekünk is vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma negyvenkilenc esztendős a magyar bajnok Tóth Barnabás, és ma huszonhárom a junior B-korcsoportos magyar bajnok Bóka Bendegúz. Isten éltesse őket!

Hetvenhárom esztendővel ezelőtt ezen a napon született az 1972-es müncheni olimpia magyar résztvevője, az 1976-os kijevi Európa-bajnokság nehézsúlyú bronzérmese, az 1977-es Hungária-kupa győztese, a békéscsabai Petrovszky Mihály, akit 2018-ban veszített el a magyar judo. Emlékét megőrizzük!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023)