Ezen a napon ünnepli negyvennyolcadik születésnapját a britek világbajnoki bronzérmes judósa, John Buchanan. Hazai pályán, az 1999-es birminghami világbajnokságon vívta ki a sydneyi indulás jogát, ám az olimpián már az első körben búcsúzni kényszerült, a spanyol Oscar Penas miatt.




Az emlékezetes müncheni bronzmeccs


Egy évvel később pocsékul kezdte a müncheni világbajnokságot, már az első körben kikapott a tunéziai Lunifitől, más kérdés, hogy legyőzője nagy meglepetésre megnyerte a vb-t. De John Buchanan sem tétlenkedett, öt győzelemmel masírozott a dobogó harmadik fokáig, a bronzmeccsen úgy fojtotta le a későbbi olimpiai ezüstérmes Nesztor Kerganit, hogy a grúz percekig kapkodott a levegőért.

Buchanan számára mégsem hozott szerencsét ez az olimpiai ciklus, Athénba már nem jutott ki, s huszonkilenc évesen be is fejezte pályafutását. Aztán – alighanem a londoni olimpia élményei miatt – több mint egy évtizedes szünet után, 2013-ban visszatért: John „Bátor szív” Buchanan harmincnyolc évesen is jó volt három Európa-kupa dobogóra és egy bronzéremre a 2014-es Jóakarat Játékokon.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023)