Ma ünnepli hetvenkettedik születésnapját a japánok világbajnok judósa, Kasivazaki Kacuhiko, a földharctechnikák nagy mestere.




A maastrichti világbajnokság döntője, az ellenfél a román
Constantin Niculae, Kasivazaki pedig úgy érkezett, mint egy tornádó...


Az általános iskola ötödik osztályában kezdett judót tanulni a Mifune Kinenkan klubban. Vékony testalkata miatt a Csirke becenevet kapta társaitól, s hosszú időn át még mérkőzést sem tudott nyerni. Aztán ráérzett: az évek során félelmetes hírű földharcossá vált.



Az első jelentős nemzetközi sikerét az 1975-ös bécsi világbajnokságon érte el, ahol akkoriban – akárcsak manapság – két versenyző is képviselhette egy ország színeit egy-egy súlycsoportban. Kasivazaki Kacuhiko is ennek lett az „áldozata”, a fináléban ugyanis honfitársától, Minami Josiharutól kapott ki, s így ezüstérmes lett.



Kasivazaki ezután kétszer is megnyerte a Hungária-kupát, 1977-ben és 1978-ban Pécsett. Harminc esztendősen, 1981-ben ért fel a csúcsra: megnyerte a maastrichti világbajnokságot, amelyen már nem kellett japán judóssal meccselnie…



A világbajnoki cím megnyerése után a harminc esztendős sportember edzőnek állt, fiatal hallgatókat kezdett tanítani a Nemzetközi Budo Egyetemen. A ma nyolcadik danos nagymester neve nemcsak a judo, az egyetemes harcművészetek világában is összekapcsolódott a földharctechnikákkal.



Nekünk is vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma harmincegy esztendős a magyar bajnoki ezüstérmes Pusztai Patrik, ma huszonhét a junior magyar bajnok Fülöp Dániel és ma huszonöt a junior és ifjúsági Eb-bronzérmes, felnőtt magyar bajnok Tóth Apor. Isten éltesse őket!



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: JudoPhotos.com, David Finch)