A Velencei Filmfesztiválon bemutatták a Tatami című játékfilmet, amelyet egy izraeli és egy iráni rendező – Guy Nattiv és Zar Amir Ebrahimi – közösen készített. Az Európai Judo Szövetség cikke.



Ritkán látni judót a filmvásznon, bár a John Wick-filmsorozatban is büszkélkedhetünk néhány Kodokan-technikával, hiszen Keanu Reeves az olimpiai sportágból csempészett elemeket a szabadstílusú küzdelmekbe.

A judót azonban ezúttal nem akciós szórakoztatásra használják, hanem a nők jogaival kapcsolatos, nagyon is valós probléma kiemelésére, azokról, akik elnyomottak, akik a politikai viszályok miatt védtelenül küzdenek sportálmaik vaéóra váltásáért. Történelmi lépésként a Tatami című játékfilmet izraeli és iráni rendezők közösen rendezték; Guy Nattiv és Zar Amir Ebrahimi. A filmet a grúziai Tbilisziben forgatták, a csapat különböző szállodákban szállt meg és mindent titokban tartott.

Egyesek számára ismerős történet, hogy egy iráni sportoló és edzője – jelen esetben Arienne Mandi és Zar Amir Ebrahimi – ultimátumot kap az iráni rezsimtől, hogy megpróbálják rákényszeríteni a sportolót, hogy visszalépjen a versenytől, amikor egy izraeli sportoló ellen kellene küzdenie. A történetet az iráni válogatott IJF-től kapott eltiltása ihlette.

A Variety által „politikai sportthrillernek” nevezett Tatamit a múlt hétvégén mutatták be a Velencei Filmfesztiválon, és dicséretes kritikákat, kitartó tapsot és széles körű elismerést kapott a női jogokkal kapcsolatos kérdések kiemeléséért, és kivételes lehetőségként demonstrálja a az érintettek küzdőszellemét. Ebrahimi rendező és színésznő 2008-ban elmenekült hazájából, mert félt a bebörtönzéstől.



Ebrahimi mesélt arról a kellemes meglepetésről, amit átélt, feltételezte ugyanis, hogy a legtöbben távol maradnak egy ilyen projekttől, de ehelyett csak az igent hallotta. Hiszi, hogy a bátorság ragályos lehet, és reméli, hogy ez nemcsak a filmen, a társadalomban is hatásos lesz.

Nem csak a judo került a rivaldafénybe, de a nézők számára ismerős hangok is hallhatók a judo versenyekről. Az IJF-kommentátor, a világbajnok és kétszeres olimpiai döntős, Neil Adams és az EJU-kommentátor, a többszörös Európa-bajnoki érmes olimpikon, Chloe Cowen Vickers szenvedélyesen viszi végig a nézőket a küzdelmeken.

„Örültem, hogy felkértek erre a szerepre, Neil Adamsszel és Jack Willinghammel, a Fighting Films szakértőjével dolgozhattunk együtt a judo kommentárokon. Ez valóban egy lenyűgöző film, egy hihetetlen történeten, lenyűgöző operatőrök segítségével, remek színészi alakításokon keresztül mutatja be gyönyörű sportunkat. Büszke vagyok rá, hogy részese lehetek ennek a filmnek, és remélem, judocsaládunknak is tetszik majd” – fogalmazott Chloe Cowen Vickers.




Neil Adams a judo hangjaként ismert, ez igazi versennyé varázsolja a fekete-fehérben, epikus operatőri munkával mutatott tatamin történteket.

„Nagyon megtisztelő, hogy részese lehetek egy ilyen történelmi vállalkozásnak. Ilyen szakemberekkel dolgozni megtiszteltetés, nagyon hálás vagyok nekik a lehetőségért. A filmmel bemutatják, mit tud a sport, a judo, nemcsak a versenyben, hanem a béke és a barátság terén is elérni” – vélekedett Neil Adams.




Természetesen néhány judorajongó számára egyértelmű az utalás, de azoknak, akik nem ismerik annyira a valóságban megtörtént eseményeket: a 2019-es világbajnokságon az akkori címvédő, az iráni Saeid Mollaei (aki napjainkban már Azerbajdzsán színeiben szerepel a világversenyeken) és az izraeli Sagi Muki esetleges összecsapása politikai feszültséget keltett, az iráni kormány megtiltotta Mollaei számára a verseny folytatását, de ő ezt megtagadta. A történtek után nem térhetett haza, Iránt eltiltotta a Nemzetközi Judo Szövetség a nemzetközi szerepléstől. Mollaei és Muki aztán fej-fej mellett haladt egy nagyon várt versengésben, mindketten nyilvánosan megosztották barátságukat, és azt, hogy ez a sport az egységről szól, nem pedig a megkülönböztetésről.

A filmet legközelebb a Tokiói Filmfesztiválon vetítik, és a jelenlegi kritikák és felhajtás miatt a judo otthonában, Japánban biztosan nagy figyelmet fog kapni.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU)