Az azerbajdzsáni Rustam Orujov hivatalosan is bejelentette visszavonulását. A korábbi világelső, a 2016-os riói olimpia ezüstérmese a tokiói olimpián is részt vett, ahol ötödik lett.



Érdekesség, hogy mindkét olimpián ő vitte hazája zászlóját a megnyitó ünnepségen, s mindkét alkalommal kikapott a későbbi olimpiai bajnoktól, Ono Sohejtől.

Rustam Orujov kétszeres világbajnoki ezüstérmes (2017-ben Budapesten és 2019-ben Tokióban), Európa-bajnok (2016-ban Kazanyban) ezüstérmes (2019-ben Minszkben) és háromszoros bronzérmes. Számos IJF World Tour-versenyt nyert, köztük három Grand Slamet (Bakuban és Budapesten), továbbá Grand Prix-tornákat Bakuban, Tbilisziben, Samsunban, Havannában és Zágrábban. 2018-ban aranyérmet szerzett az IJF World Masters-versenyén.

2015-ben, 2016-ban, 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban a világelső volt a 73 kilogrammosok között. Leggyakoribb ellenfelei között olyan nagy nevek szerepelnek, mint Lasa Savdatuasvili, Tommy Macias, An Csang Rim, Victor Scvortov és Musa Moguskov, no és a mi Ungvári Miklósunk, akinél tizenegy évvel fiatalabb, akivel öt nagy tornán csapott össze, s akit négyszer le is tudott győzni.

„Hihetetlen évek voltak, tele örömmel, mélységesen hálás vagyok, hogy a judót választottam. Azonban minden útnak megvan a maga következtetése, szívből köszönöm mindenkinek, aki ezen az úton végig támogatott. Most itt az ideje, hogy új fejezetet kezdjek az életemben” – fogalmazott a harmincegy esztendős Orjuov, aki az oroszországi Uszt-Ilimszkben született. Az idei tbiliszi Grand Slam volt az utolsó World Tour-eseménye, tizennégy éven át versenyzett nemzetközi szinten.



Van egy ünnepeltünk is ezen a napon: ma ötven esztendős a magyar bajnok, veterán világ- és Európa-bajnoki érmes, ötödik danos judomester, Büki Péter. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Judoinside
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)