A zágrábi Grand Prix egyik legnagyobb meglepetését a brazilok huszonhét éves judósa, Karol Gimenes szerezte, aki pályafutásának első IJF World Tour-versenyén meg sem állt az aranyéremig!




A 78 kilogrammos finálé Zágrábban


Karol Gimenes
szép reményű judósként indult, 2014-ben bekerült a brazil junior-válogatottba, de az egyetlen európai tornáján, Leibnitzben az első mérkőzését elveszítette. Csaknem egy évtizedet kellett várnia az újabb lehetőségre: a tavalyi brazil bajnokságon ezüstéremmel harcolta ki magának a jogot, hogy újra kiléphessen a nemzetközi porondra, s Zágrábban élt is a lehetőséggel: pályafutásának első IJF World Tour-versenyén mind az öt mérkőzését megnyerte, s felállhatott a dobogó legfelső fokára!

Karol Gimenes súlycsoportjában mindeddig Mayra Aguiar volt az egyeduralkodó Brazíliában, aki három olimpiai bronzérme mellett három világbajnoki aranyat is begyűjtött, s a zuhanyhíradó szerint – bár tavaly december óta nem vesz részt nemzetközi versenyeken – gőzerővel készül a 2024-es párizsi olimpiára.



Hatvanhárom esztendővel ezelőtt ezen a napon született a magyar bajnok Varga István, aki a szöuli olimpián képviselhette a magyar színeket. 2023-ban veszítette el a judocsalád, emlékét megőrizzük!

Van egy ünnepeltünk is ezen a napon: ma negyvennyolc esztendős az ifjúsági ob-bronzérmes, napjainkban a BHSE szakosztályánál tevékenykedő Gera Tamás. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Emanuele Di Feliciantonio)