Ma negyven esztendős a brazilok kétszeres olimpiai bronzérmes judósa, Leandro Guilheiro. Már a kezdetek kezdetén jelezte, hogy komolyan kell számolni vele: 2002-ben tizenkilenc évesen megnyerte a csedzsui junior-világbajnokságot.



Alig két évvel később már az athéni olimpia dobogóján állt, hat meccset kellett nyernie a bronzéremért. 2005-ben Kairóban Braun Ákos személyében magyar győztest ünnepltek a súlycsoportjában, 2007-ben pedig „szégyen szemre” kiesett a hazai pályán megrendezett riói világbajnokságon.

Leandro Guilheiro azonban nem vesztes típus: Pekingben újra ragyogó formát futott, egy vereség mellett öt győzelemmel másodszor is bronzérmet szerzett. 2009-ben Rotterdamban újra elbukott, ezért sort kerített a régóta halogatott súlycsoport váltásra. A 2010-es tokiói világbajnokságon már kiemelkedett a mezőnyből, hat győzelemmel jutott el a döntőig, ahol a dél-koreai Kim Dzse Bum előtt kellett fejet hajtania. Azután, ahol csak indult, szinte mindenhol dobogós volt, ez igaz volt a 2011-es párizsi világbajnokságra is, amelyen a harmadik helyen végzett.

Négyszeres kontinensbajnokként utazott a londoni olimpiára, ahol két szép győzelem után az amerikai Stevenstől, majd a vigaszágon a japán Nakaitól is kikapott, így nem tudta megszerezni a harmadik ötkarikás érmét. Londonban után több mint két évig nem lépett tatamira, ám a folytatásban már csak kisebb tornákon tudott dobogóra állni. Eredményes karrierjét a koronavírus-járvány kirobbanása zárta le végleg, utoljára a párizsi Grand Slam-viadalon képviselte hazája színeit.



Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma ötvenkét esztendős az 1992-ben magyar bajnok Földvári László, és ma negyvenhét az 1995-ben junior Eb-résztvevő Halász Zoltán. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland)