Ma ünnepli harminckilencedik születésnapját a japánok világbajnok judósa, Anai Takamasza, aki mindent egy lapra tett fel, de egy bizonyos Lukas Krpalek keresztülhúzta a számításait: már a londoni olimpia második fordulójában búcsúztatta a japánok 100 kilogrammos csillagát.




Világbajnoki finálé Tokióban


Csöppet sem volt váratlan, hogy Anai Takamasza elérte célját, és hazai közönség előtt, Tokióban világbajnok lett, hiszen már 2002-ben, Csedzsuban, a junior-világbajnokságon lehetett látni, hogy szép jövő előtt áll.

Az útja mégsem volt kisebb-nagyobb döccenőktől mentes, egyrészt Japánban jó néhány kitűnő riválist kellett megelőznie ahhoz, hogy a válogatott első embere lehessen, másrészt a nemzetközi mezőnyben is akad igen magasan kvalifikált ellenfél… Jó felidézni, hogy 2007-ben Párizsban ő sem tudta feltartóztatni az akkor bombaformában judózó Hadfi Dánielt, 2009-ben azonban már világbajnoki bronzéremmel jelezte, hogy jó úton jár, egy évvel később Tokióban pedig felállhatott a világbajnoki dobogó tetejére.

Aztán mindent egy lapra, a 2012-es olimpiára tett fel – korábban Inoue vagy Szuzuki mellett nem volt esélye kiharcolni az ötkarikás indulás jogát. Londonban aztán keserű csalódást kellett átélnie, egy papírforma győzelem után az akkor még csak szárnyait bontogató cseh Lukas Krpalek elütötte a továbbjutástól. Anai azután kétszer is megnyerte a japán súlycsoportos bajnokságot, de a nemzetközi porondon már nem láthattuk, huszonnyolc esztendősen bejelentette visszavonulását...



Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma ötvenkét éves a junior Eb-ezüstérmes Korbel Károly, ma negyvenhét a magyar bajnoki bronzérmes Szabó Szabolcs, ma harmincnyolc a magyar bajnoki bronzérmes Csillag István, ma harmincnégy a magyar bajnok Herédi Ákos, és ma huszonnégy az ifjúsági magyar bajnok Galambos Milán. Isten éltesse valamennyiüket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland)