Ma harminckét esztendős a brazil judo egyik nagy csillaga, a háromszoros olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és nyolcszoros kontinensbajnok Mayra Aguiar.



Mayra Aguiar
 már tizenöt évesen megnyerte a brazil felnőtt bajnokságot a 70 kilósok között, 2008-tól kezdve pedig három éven át dobogós volt a junior-világbajnokságon, egy ezüst és egy bronz után 2010-ben meg is nyerte a korosztályos vb-t – annak ellenére, hogy 2008 decemberében súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt csaknem tíz hónapon át nem judózhatott.

Közben a felnőttek között is elkezdte gyűjteni címeit, az első kontinensbajnoki aranyat 2008-ban szerezte, azóta nyolcnál tart, az első felnőtt vb-érmet 2010-ben Tokióban akasztották a nyakába, később gyűjtött még hatot, ezek közül három a legfényesebben csillogó: 2014-ben Cseljabinszkban, 2017-ben Budapesten, s 2022-ben Taskentben is világbajnoki címet szerzett.




Mayra Aguiar győztes világbajnoki döntője Budapesten


Az olimpiával elsőre nem volt szerencséje, 2008-ban Pekingben rögtön az első körben kiesett a spanyol Iglesias ellenében, de négy évvel később Londonban már felállhatott a dobogó harmadik fokára, csak az amerikai Harrison előtt kellett fejet hajtania. A 2016-os riói játékokon hazai pályán is megünnepelték Mayra Aguiart, aki ismét bronzérmes lett, tökéletesen alakuló mérlegébe akkor a francia Tcheumeo piszkított bele. A 2021-es tokiói olimpián Aguiar történelmet írt, megszerezte harmadik olimpiai bronzérmét, ezzel ő lett az első brazil női sportoló, aki egyéni sportágban három ötkarikás medált nyert.

Mayra Aguiar hivatalosan nem jelentette be búcsúját, de beszédes, hogy 2022 decembere óta nem láthattuk nemzetközi versenyeken. Abban az évben ő zárt a világranglista első helyén a 78 kilogrammosok között, s a mai napig előkelő helyet birtokol súlycsoportjában a párizsi olimpiai rangsorban is...



Nekünk is van egy ünnepeltünk: ma huszonhárom esztendős a junior diákolimpiai bronzérmes Kőhalmi Zoltán. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)