Ma ünnepli születésnapját a judo két nehézsúlyú legendája, az oroszok hétszeres Európa-bajnoka, Tamerlan Tmenov és a lengyelek kétszeres világbajnoka, Beata Maksymow.




Tamerlan Tmenov nem volt akárki


Az oroszok jász származású csillaga, Tamerlan Tmenov ma negyvenhat esztendős. A sydney-i olimpián bronz-, az athénin ezüstérmes volt, Pekingbe az aranyért utazott, ám végül „csak” hetedik lett. A világbajnokságokon sem tudta megszerezni az aranyat, kétszer lett ezüst- és kétszer bronzérmes.

Ennek ellenére a súlycsoport legnagyobb csillagai közé sorolták, ezt azért alátámasztotta junior világ- és Európa bajnoki elsősége, hét felnőtt Európa-bajnoki címe, tizenöt Világkupa-győzelme és hat orosz bajnoki aranya is.




Világbajnoki finálé 1999-ben, Birminghamben


A ma ötvenhat éves lengyel Beata Maksymow sem volt akárki, a női nehézsúlyból is kiemelkedett, egyrészt hatalmas termetével, másrészt erejével és technikáival. Három bronzérem mellett kétszer nyert világbajnoki címet, háromszoros Európa-bajnok, s alighanem a rekorderek között található huszonnégy lengyel bajnoki győzelmével.

Maksymownak az olimpiákkal nem volt szerencséje, Barcelonában és Atlantában egyaránt ötödik lett, Sydney-ben pedig az első meccsén búcsúzott – ez a vereség zárta le sikeres karrierjét.



Van ünnepeltünk is ezen a napon: ma huszonnyolc esztendős a háromszoros magyar bajnoki ezüstérmes Keller Bettina. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Grappler Kingdom
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)