Az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Ugo Legrand számára is rendkívül csábító a párizsi olimpia, az egykori francia csillag csaknem évtizednyi kihagyás után térne vissza. Az Insidethegames cikke.



A harmincnégy éves judós 2012-ben olimpiai bronzérmet nyert Londonban, majd 2015-ben, egy évvel a riói játékok előtt váratlanul bejelentette visszavonulását. Az akkor mindössze huszonhat esztendős sportoló elárulta, a döntés hátterében az áll, hogy már nem érezte magában azt a tüzet, amely ahhoz kell, hogy a legmagasabb szinten tudjon teljesíteni.

„Amikor abbahagytam a judót, elegem volt az egészből. Már nem volt kedvem sem edzeni, sem küzdeni” – idézi fel Legrand, aki nagyon szeretne visszatérni a francia főváros imádott, hazai közönsége elé, s alig várja, hogy „történelmet írjon”. Noha visszavonulása óta nem versenyzett a profik között, az edzéseket nem hagyta abba, emellett judofelszereléseket árul, és szabadúszóként dolgozik a L’Esprit du Judo magazinnak.



Legrand a 2024-es párizsi olimpián a 73 kilogrammban versenyezne, amelyben egész profi pályafutása alatt szerepelt. Ebben a súlycsoportban pillanatnyilag  Benjamin Axus és Joan-Benjamin Gaba jelenleg a legesélyesebb az indulásra (a szervező jogán Franciaország kvalifikáció nélkül indíthat minden úlycsoportban egy versenyzőt), velük kell megküzdenie a válogatottba kerülésért.

A közelmúltban szemtanúi lehettünk egy nagy visszatérésnek: az olimpiai és világbajnok dél-koreai Li Von Hi csaknem hét esztendős kihagyás után, néhány héttel a negyvenkettedik születésnapja előtt tért vissza a nemzetközi mezőnybe. Az ulánbátori Grand Slam-tornán Li – éppen Legrand súlycsoportjában, a 73 kilogrammban – a fehérorosz Halavacsov ellen intéssel nyert, majd a második fordulóban vazarival kikapott a tadzsik Hodzsazodától.



Van egy ünnepeltünk is ezen a napon: ma hetven esztendős a világbajnoki ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes, junior Eb-harmadik, ifjúsági Eb-ezüstérmes, hétszeres magyar bajnok Molnár Károly, az 1976-os montreali és az 1980-es moszkvai olimpia magyar indulója, 1970-ben és 1973-ban az Év judósa volt Magyarországon. Isten éltesse sokáig!



Molnár Károly két olimpián képviselte színeinket


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Insidethegames
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)