A judogikontroll a versenyek fontos és szerves része, amely garantálja az igazságosságot minden résztvevő számára. A folyamat egyszerű, és minden judós elfogadja. A Nemzetközi Judo Szövetség videójában egy magyar bíró, Soós Rita mutatja be a folyamatot.



Ami előtt tatamira lépne – akár egy világbajnokság első fordulóját, akár a döntőjét vívja – a judoginak át kell esnie a vizsgálaton.

A judo az értékek sportja. A saját ruhád nem neked, hanem az ellenfelednek készül, aki azt megfogva megpróbál megdobni téged és fordítva. Ezért elengedhetetlen, hogy a judós tiszteletben tartsa azokat a szabványokat és szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy mindenki a legjobbat hozhassa ki magából, s az ujjhossz vagy az anyag vastagsága ne befolyásolja az eredményt.

Bővebben a judogiszabályokról az IJF Sport- és Szervezeti Szabályzatában (82. oldaltól): KLIKK IDE!




Vannak ma ünnepeltjeink is: ezen a napon negyvenkét éves a junior-világbajnoki bronzérmes, junior Európa-bajnok Szilágyi László, ma huszonhét esztendős a magyar bajnoki ezüstérmes, junior és ifjúsági magyar bajnok Rudinszky Ádám, ma huszonegy az ifjúsági Európa-kupa érmes Turánszki Zalán és ugyancsak ma huszonegy a felnőtt ob-ezüstérmes, junior és ifjúsági magyar bajnok Farkas Szilvia. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: IJF)