A Pécsi VSK judoszakosztályának versenyzői – bár tipikusan testközeli sportot űznek, olyat, amelyben elkerülhetetlen az ellenféllel való kontaktus – most személyre szabott edzéstervvel, egyénileg képezik magukat.




„Akkor most ráérsz? – kérdezték Kersics Antaltól, az egész szezonban reggeltől estig pörgő, versenyeket szervező és lebonyolító vezetőedzőtől, gondolva arra, hogy talán mostanság időmilliomos lett. Ő, mivel nem akarta a kérdezőt megsérteni, inkább „meg sem hallotta” a kérdést.

„A nap minden percére jut valami tennivaló – kezdte a PVSK judoszakosztályának vezetője. – Gyakorlati és elméleti feladatokat kell megoldania az otthon tartózkodó versenyzőinknek, és erőnléti valamint technikai edzésprogramot kell elvégezniük. Ha van testvér vagy arra vállalkozó szülő, ők is besegíthetnek, természetesen a biztonságot szem előtt tartva, így úgynevezett árnyékolással tudnak dolgozni a judósok. Ezesetben az ellenfelet a másik, természetesen passzív fél helyettesíti.

Vizuális programot is adunk, így egy képzeletbeli sorsolás alapján egy teljes versenyt is lebonyolíthatunk. A sorsolás után mindenkinek le kell írnia, milyen taktikai és technikai tervvel tud felülkerekedni a neki jutott ellenfeleken. Nagyon jó dolgok születnek így, hiszen ezek a feladatok, később a gyakorlatban hasznosítható elméleti felkészültséget fejlesztik. Érdekes megoldások, különleges fogásvariációk, sohasem alkalmazott technikai elemek születhetnek.

Vannak válogatott versenyzőink, rájuk különösen odafigyelünk. Az elvégzett gyakorlatokat értékeljük, és új feladatokat is adunk. A fizikai képességeiket futópadon, ugrókötéllel, súlyzókkal elvégzett gyakorlatokkal is fejleszthetik. Nagy segítséget kaptunk a Magyar Judo Szövetségtől, ugyanis ajánlásokat küldtek nekünk, amikből szemezgethetünk. De például akár lépcsőzni, szobabringázni is lehet, vagy ha nincs más, akkor a judoruha is megteszi, fogásokat, támadásvariációkat úgy is lehet gyakorolni, mintha az ellenfél benne lenne a ruházatban.

Vannak hátrányos helyzetű gyerekek, akiknél még számítógép sincs. Mivel mi iskolai programokat is csinálunk, rájuk is gondoltunk, ebben az esetben, például Baksán, az iskola kapja meg a programot, és juttatja el a gyerekeknek a terveket. Mi nemcsak szinten tartani szeretnénk a versenyzőinket, de azt akarjuk, hogy ebből a kényszerhelyzetből lelkileg és erőnlétileg is megerősödve kerüljenek ki” – fejezte be a vezetőedző.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: PVSK
Nyilas László írása
Fotó: Grassy Dóra)