Az Orosz Judószövetség bejelentette: az olimpiai bajnok olasz Ezio Gamba marad az orosz válogatott szövetségi kapitánya a 2016-os riói ötkarikás játékok végéig. Putyin elnök kérésére ebben a ciklusban a nők munkáját is Gamba irányítja.




„Jó néhány megbeszélés megelőzte ezt a bejelentést, de most már hivatalosan is elmondhatom, hogy a következő négy évben a férfiak és a nők munkájáért is én felelek a válogatottnál” – tájékoztatta az újságírókat Ezio Gamba a szibériai Kemerovóban megrendezett orosz bajnokság során.

Az olasz szakembert a 2008-as pekingi olimpia után bízták meg a „szbornaja” vezetésével, miután Oroszország egyetlen érmet sem tudott szerezni. Gamba vezetésével ragyogóan szerepeltek az oroszok Londonban: öt érmet is szereztek, Arszen Galsztyan (60 kg), Manszur Iszajev (73) és Tagir Hajbulajev (100) arany-, Alekszandr Mihajlin (+100) ezüst-, Ivan Nyifontov (81) pedig bronzérmet szerzett, ezzel Oroszország zárt az éremtáblázat első helyén ebben a sportágban.

A londoni olimpia egyik sokszor felidézett jelenete volt, amikor a helyszínen szurkoló orosz elnök, Vlagyimir Putyin gratulál az éppen aranyérmet szerző Tagir Hajbulajevnek.
 


„Két héttel ezelőtt Vlagyimir Putyin megkért rá, hogy a női csapat irányítását is vegyem át – mondta Gamba, aki az 1980-as moszkvai olimpián nyert aranyérmet. – Megpróbálom az ő programjukat is felépíteni, úgy érzem, az orosz nők legalább három érmet el tudnak majd hozni Rióból.”

Londonban az orosz női válogatott csalódást jelentő két hetedik hellyel zárta a tornát.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Reuters)