Az IJF World Judo Tour idei harmadik eseményére, az idei második Grand Slam-tornára kerül sor csütörtöktől három napon át Tel-Avivban, három magyar judós részvételével.
ÉLŐ




Tavaly Pupp Réka (balról a harmadik) bronzérmet nyert Tel-Avivban


Négy kontinens harmincnégy országából több mint háromszáz judós nevezett az év harmadik World Judo Tour-versenyére, vagyis ezúttal is nagyon erős mezőnyt várnak a Földközi-tenger partjára.

Szerdán, magyar idő szerint 13 órakor tartják majd meg az online sorsolást, csütörtökön pedig már az első judósunk tatamira is lép: az olimpiai ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) személyében. A paksiak világranglista ötödik helyezett kitűnősége ebben a sorozatban legutóbb tavaly novemberben szerepelt, akkor Grand Slam-arannyal térhetett haza Azerbajdzsánból – a sorsolásnál első kiemelt lesz!

Pénteken két válogatottunkért szoríthatunk, mindketten a 63 kilogrammosok között indulnak majd. Az Európa-bajnok, olimpiai ötödik helyezett Karakas Hedvig – akit időközben a válogatott szőnyegedzői feladataival is megbíztak – több mint fél éves kihagyás után versenyez majd újra, legutóbb a tokiói olimpián harcolt a tatamin, 2021. július 26-án.

A BHSE klasszisa súlycsoportot váltott, s mivel ebben a kategóriában nem szerepel a világranglistán (az 57 kilósok között a hosszú kihagyás ellenére a tizenhetedik helyen jegyzik), így nem is lehet kiemelt Tel-Avivban.




Karakas Hedvig (jobbról) tavaly dobogóra állhatott az izraeli Grand Slam-tornán


Az ötödik kiemelt lesz ugyanebben a súlycsoportban Özbas Szofi, a 63 kilogrammos világranglista tizenharmadik helyezettje, aki immár a Budapesti Honvéd színeiben harcolt az értékes helyezésekért. Szofi tavaly novemberben, a budapesti U23-as Európa-bajnokságon versenyzett legutóbb, akkor egyéniben és csapatban is bronzéremmel fejezte be a küzdelmeket.

Szombatra maradt volna az utolsó indulónk, de az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián visszatérésére továbbra is várnunk kell, nem tudott elutazni a csapattal.




Összefoglaló a 2021-es Grand Slam-viadalról


A PROGRAM

2022. február 17., csütörtök
Férfi 60
és 66 kg
Női 48, 52 (Pupp Réka, Atomerőmű SE) és 57 kg
9:00*: selejtezők. 16:00*: bronzmérkőzések, döntők

2022. február 18., péntek
Férfi 73
és 81 kg
Női 63
(Karakas Hedvig, BHSE; Özbas Szofi, BHSE) és 70 kg
9:00*: selejtezők. 16:00*: bronzmérkőzések, döntők

2022. február 19., szombat
Férfi 90
, 100 és +100 kg
Női 78 és +78 kg
9:00*:
selejtezők. 16:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)



A magyar csapatot Murakami Kijosi szakmai igazgató és Braun Ákos női szövetségi kapitány mellett Dénes László masszőr kísérte el Tel-Avivba, a Nemzetközi Judo Szövetség meghívására pedig dr. Fridrich Katalin kap feladatot Izraelben a nemzetközi bíróink közül.




Tóth Krisztián (fehérben) tavaly remekelt Tel-Avivban


Tel-Aviv már régóta házigazdája a judovilág eseményeinek, 1974-ben például junior és ifjúsági Európa-bajnokságnak adott otthont Izrael második legnagyobb városa, 2016-ban itt rendezték az U23-as Európa-bajnokságot (Gercsák Szabina arany-, Szabó Csaba és Pupp Réka ezüst-, Szabó Katinka pedig bronzérmet szerzett), 2018-ban pedig a felnőtt Európa-bajnokság házigazdája volt Tel-Aviv, itt nyerte meg sorozatban a tizenegyedik Eb-érmét Csernoviczki Éva.

A 2019-es izraeli Grand Prix-viadalon Csernoviczki Éva állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Karakas Hedvig az ötödik helyen zárt, 2020-ban – még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt – fordított volt a felállás, Karakas Hedvig nyert bronzérmet és Csernoviczki Éva zárt az ötödik helyen. Tavaly már Grand Slam-torna házigazdája volt az izraeli város, akkor Tóth Krisztián, Pupp Réka és Karakas Hedvig egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott.

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)