A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj márciusi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Árkovics Bálint jégkorong-, Kuttor Csaba triatlon- és Márczy Zoltán judoedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.




A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes kétszázötvenezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A jelöltek között van Márczy Zoltán, az UTE judoszakosztályának utánpótlásedzője, aki több mint tíz évvel ezelőtt az Óbudai Judo Clubban kezdte meg edzői pályafutását. Először a legkisebbekkel, vagyis a tanfolyamos gyerekekkel foglalkozott. Az első csoportjából sokan még jelenleg is judóznak, és jó eredményeket érnek el a hazai vagy a nemzetközi porondon.

Az évek során tanítványai számos magyar bajnoki címet gyűjtöttek be a különböző korcsoportokban, így egyre több válogatott reménységgel is büszkélkedhetett, akik előbb az Európa-kupa-versenyeken, majd idővel már az utánpótlás-világeseményeken is megmutathatták magukat. Márczy Zoltán a versenyzőivel együtt két éve Óbudáról ahhoz az UTE-hoz igazolt, amelynek színeiben egykoron maga is versenyzett.

Az igazán nagy áttörést az elmúlt esztendő hozta el a tréner karrierjében: tanítványa, Galó Bence a zágrábi és a teplicei korosztályos Európa-kupa-versenyen is érmet nyert, sőt utóbbin az első helyen végzett. Ezt követően Galó Bence a portugáliai ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, a maribori európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF) pedig a harmadik helyen végzett. Legismertebb tanítványai a már említett Galó Bence, a csapatban EYOF-bronzérmes Marosi Bálint, a junior-vb-hetedik Gombás Bálint, Barczikay Ákos, Sztankó Dániel és Molnár Zsombor. Edzőkollégáival, Horváth Lászlóval és Tóth Viktorral tizenöt versenyző felkészítésért felel az Újpestben.

Március közepén az ifjúságiak a poreci korosztályos Európa-kupa-viadallal kezdték meg az idei nemzetközi versenyszezont. A horvátországi állomáson a magyar fiatalok egy éremmel és hat pontszerző hellyel zártak, az egyetlen dobogós helyezést Márczy Zoltán tanítványa, Galó Bence érte el: ezüstérmet szerzett a 60 kilósok mezőnyében.




Az újpesti reménység az addigi súlycsoportjához (50 kg) képest két kategóriával feljebb indult, és állhatott fel a dobogó második fokára pályafutása első nemzetközi versenyén a nehezebbek között. Galó Bence osztrák, német, két olasz és egy brazil riválist felülmúlva jutott el a döntőig, amelyben nem bírt a szerb Varniciccsal, így a második helyen végzett. Ugyancsak márciusban a lila-fehérek másik 60 kilós ígérete, Molnár Zsombor ifjúsági korúként megnyerte súlycsoportjában a juniorok országos bajnokságát.

„A legfontosabb, hogy a fiatalok rendszeresen és kitartóan dolgozzanak – vélekedik Márczy Zoltán. – Abban hiszek, hogy az elvégzett kemény munka mindig kifizetődik. Persze, azt sosem lehet tudni, hogy mikor hozza meg az eredményét a sok erőfeszítés, éppen ezért türelmesnek és alázatosnak is kell lenni. A megfelelő alkalom el fog érkezni mindenkinek.”

„Zoli immár kilenc éve foglalkozik velem, és ő tudja a legjobban mire vagyok képes – fogalmaz a tanítvány, Galó Bence. – A versenyeken mindig hasznos tanácsokkal lát el. Még Óbudán kezdtük el a közös munkát, és elmondhatom, hogy a fejlődés és a siker érdekében azóta is mindent megtesz a versenyzőiért.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: Utánpótlássport
Fotó: Bor Veronika
EJU, Tino Maric)